Są idealnym uzupełnieniem smaku wielu różnych dań. Koper, rozmaryn, bazylia czy mięta są szczególnie godne polecenia. Do rosołu, można dodać lubczyk, który jest idealnym substytutem magi. Słonawy posmak ma również estragon a sól zastąpi doskonale także tymianek.
Tak, mieszanki przypraw są idealnym substytutem soli ale pod jednym warunkiem – że nie będziemy korzystać z tych gotowych, bo tam soli jest niestety mnóstwo. Aby ustrzec się tych złych mieszanek, koniecznie czytaj dokładnie etykiety. Korzystaj przede wszystkim z pieprzu – i to nie tylko z tego tradycyjnego, czarnego, bo pieprz ma mnóstwo odmian. Weź także pod uwagę czosnek, który nie tylko wspaniale smakuje, ale również ma wiele właściwości zdrowotnych. Dalej zastanawiasz się czym zastąpić sól? Sięgnij po curry, czy też kurkumę, które świetnie smakują z drobiem i ryżem. Jako zastępstwo soli idealnie sprawdzą się także: szafran, goździki, czy też imbir, a w dodatku twoim potrawom nadadzą orientalnego charakteru.
Bo one również są świetnymi substytutami soli. No weźmy na przykład taką cebulkę, bez której trudno się obejść w trakcie gotowania. Jeżeli lubisz dania pikantne, sprawdzi się papryczka chilli, ale możesz korzystać nawet z cytryny, szczególnie w trakcie grudniowych świąt, gdy na stole pojawia się mnóstwo ryb.
Możesz sobie pozwolić na dosolenie potrawy ale tylko wtedy, gdy tą tradycyjną, białą sól kamienną, zamienisz na jej zdrowszy odpowiednik, na przykład nieoczyszczoną sól morską albo sól niskosodową.
Przede wszystkim dlatego, by ustrzec się konsekwencjom związanym z jej spożywaniem. Osoby, które spożywają sól w nadmiarze, muszą liczyć się z możliwością wystąpienia chorób układu sercowo naczyniowego. Wiąże się to również często z otyłością oraz pogorszoną pracą nerek a nawet z cukrzycą.
Zadbaj o swoje zdrowie, ogranicz sól!