Strona Główna » Dom i Rodzina » Dom » Jak zaplanować jadłospis dla rodziny

Jak zaplanować jadłospis dla rodziny

Każda kobieta bez względu na obowiązki zawodowe i rodzinne ma zawsze milion spraw na głowie. Codzienne przygotowywanie posiłków to często nie lada wyzwanie. Aby ułatwić sobie życie warto z wyprzedzeniem planować jadłospis dla rodziny.

Plusów takiego rozwiązania jest wiele: od ułatwienia organizacji, poprzez wdrożenie nowych smaków do kuchni, aż do korzyści finansowych, jakie niosą przemyślane zakupy.

Przygotuj w pięciu krokach kompletny jadłospis dla rodziny i codziennie ciesz się pomysłem na obiad.

Krok pierwszy: uwzględnienie potrzeb wszystkich domowników

Alergie pokarmowe, preferencje żywieniowe czy też specjalne zalecenia zdrowotne wykluczają pewne grupy pokarmów u poszczególnych członków rodziny. W wielu przypadkach przygotowanie jednego posiłku spełniającego określone wymagania będzie prostsze i szybsze niż gotowanie oddzielnych obiadów.

Krok drugi: inwentaryzacja szafek

Kuchenne półki i spiżarnie pełne są niewykorzystanych produktów. Przejrzenie ich to nie tylko dobry sposób na sprawdzenie ilości zapasów, ale również pozbycie się przeterminowanych produktów. Z pewnością znajdą się paczki makaronów, kasz czy też puszki i słoiki rozmaitych przetworów.

Krok trzeci: planowanie posiłków

Jeżeli prowadzisz osobisty kalendarz, możesz zapisywać w nim posiłki na poszczególne dni. Zgranie czasu poświęconego z innymi obowiązkami to podstawa. Bardziej skomplikowane potrawy przygotuj w spokojniejsze dni, podczas nawału obowiązków ugotuj coś szybkiego.

Posiłki planuj tak, aby wykorzystać składniki dostępne w domu. Wszelkie produkty, które zamierzasz kupić zapisuj na listę zakupów, dzięki temu podczas gotowania nie zabraknie ci potrzebnych składników.

Jeżeli zabraknie ci pomysłów skorzystaj z książek kucharskich, zajrzyj też do naszego działu z przepisami, przemyślany jadłospis dla rodziny pomaga w rozwijaniu kulinarnych horyzontów i poznawaniu nowych smaków.

Uwzględnij wielkość przygotowywanych porcji oraz pozostałych resztek. Ziemniaki z poprzedniego dnia można wykorzystać do klusek, nadmiar rosołu jako bazę rozmaitych zup. Zmniejszy to koszty i ograniczy wyrzucanie jedzenia.

Krok czwarty: przygotowanie następnego jadłospisu

Przy planowaniu następnego tygodnia sprawdź, czy wszystkie potrawy z poprzedniego tygodnia zostały wykorzystane. Czasem zdarza się, że wypada nam coś niespodziewanego, wykorzystaj wtedy niezrealizowany pomysł i składniki na następny tydzień.

Zachowaj każdy przygotowany jadłospis dla rodziny na później, z każdym kolejnym tygodniem możesz je dowolnie mieszać i łączyć, co przyspieszy cały proces planowania i gotowania posiłków. Z pewnością znajdziesz sposób na wykorzystanie zaoszczędzonego czasu.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *