Korzenny sernik z mascarpone
Ten prosty sernik z mascarpone nie wymaga pieczenia, wystarczy kilka godzin chłodzenia w lodówce.
Składniki na spód:
– 150 g korzennych ciasteczek
– 2 łyżki masła
Składniki na masę:
– 500 g sera mascarpone
– 400 g śmietanki 30%
– 2 łyżki żelatyny
– 3 tabliczki czekolady: biała, mleczna oraz gorzka
Oszczędzaj kupując produkty spożywcze w promocyjnych cenach tutaj.
Korzenny sernik z mascarpone – przepis:
- Ciasteczka kruszymy w malakserze lub przy pomocy wałka kuchennego. Dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania struktury mokrego piasku. Przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy około 20 cm, palcami formując spód oraz brzegi. Odstawiamy do lodówki.
- Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody, odstawiamy do schłodzenia.
- W kąpieli wodnej roztapiamy osobno czekoladę mleczną i białą.
- Serek oraz śmietankę miksujemy na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
- Masę sernikową dzielimy na 2 części, jedną mieszamy z roztopioną białą czekoladą, drugą z mleczną.
- Na przygotowany spód wykładamy białą masę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Powtarzamy czynności z masą z mlecznej czekolady.
- Roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli mlecznej, polewamy nią sernik z mascarpone.
- Wstawiamy do lodówki na godzinę.
Ten prosty sernik z mascarpone sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, jak również zamiast tradycyjnego tortu na przyjęciach, wystarczy udekorować go bakaliami lub cukrowymi ozdobami.
Autor: Izabela Kurda
Autor: mamnatosposob
Tagi