Strona Główna » Coś na ząb » Korzenny sernik z mascarpone

Korzenny sernik z mascarpone

Ten prosty sernik z mascarpone nie wymaga pieczenia, wystarczy kilka godzin chłodzenia w lodówce.

Składniki na spód:

– 150 g korzennych ciasteczek

– 2 łyżki masła

 

Składniki na masę:

– 500 g sera mascarpone

– 400 g śmietanki 30%

– 2 łyżki żelatyny

– 3 tabliczki czekolady: biała, mleczna oraz gorzka

Oszczędzaj kupując produkty spożywcze w promocyjnych cenach tutaj.

Korzenny sernik z mascarpone – przepis:

  1. Ciasteczka kruszymy w malakserze lub przy pomocy wałka kuchennego. Dodajemy masło i mieszamy aż do uzyskania struktury mokrego piasku. Przekładamy do wyłożonej pergaminem tortownicy o średnicy około 20 cm, palcami formując spód oraz brzegi. Odstawiamy do lodówki.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklanki gorącej wody, odstawiamy do schłodzenia.
  3. W kąpieli wodnej roztapiamy osobno czekoladę mleczną i białą.
  4. Serek oraz śmietankę miksujemy na puszystą masę. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę.
  5. Masę sernikową dzielimy na 2 części, jedną mieszamy z roztopioną białą czekoladą, drugą z mleczną.
  6. Na przygotowany spód wykładamy białą masę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na pół godziny. Powtarzamy czynności z masą z mlecznej czekolady.
  7. Roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli mlecznej, polewamy nią sernik z mascarpone.
  8. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

sernik z mascarpone

Ten prosty sernik z mascarpone sprawdzi się jako deser do popołudniowej kawy, jak również zamiast tradycyjnego tortu na przyjęciach, wystarczy udekorować go bakaliami lub cukrowymi ozdobami.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *