Strona Główna » Coś na ząb » Krem z dyni z boczkiem i serem cheddar

Krem z dyni z boczkiem i serem cheddar

Dziś specjalnie dla Was pyszna, rozgrzewająca zupa krem z dyni z boczkiem i aromatycznym serem cheddar. Krem z dyni w lekko pikantnej odsłonie z pewnością Wam zasmakuje.

krem z dyni z boczkiem

Zupa krem z dyni z boczkiem – składniki:

– 500g pieczonej dyni (dynię należy pokroić w duże kawałki, usunąć pestki, następnie zapiekać przez ok. godzinę w 200 stopniach. Po zapiekaniu usunąć skórę)

– 1 małe kruche jabłko

– 1 cebula

– litr bulionu warzywnego

– 2 ząbki czosnku

– 300g wędzonego boczku

– 2 łyżki masła

– sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, cynamon, imbir w proszku

– cienkie plasterki sera cheddar (opcjonalnie innego sera)

krem z dyni z boczkiem

Zupa krem z dyni z boczkiem – wykonanie:

1. Cebulę pokroić na drobne kawałki, następnie zeszklić na roztopionym maśle, lekko dosolić. Dodać dwa zgniecione ząbki czosnku. Po upieczeniu dyni pokroić ją na drobne kawałki i wraz z obranym, pokrojonym jabłkiem dodać do cebuli. Dolać odrobinę wody i co jakiś czas mieszając, dusić na wolnym ogniu.

krem z dyni z boczkiem

2. Następnie dodać bulion warzywny, posolić, popieprzyć. Gotować ok. 10 minut. W międzyczasie boczek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć aż do uzyskania chrupiących skwarek.

krem z dyni z boczkiem

3. Zupę zmiksować blenderem, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy i papryki ostrej. Dodać skwarki boczku, dobrze wymieszać. Doprawić odrobiną cynamonu i imbiru.

krem z dyni z boczkiem

krem z dyni z boczkiem

Nasza zupa krem z dyni jest już gotowa! Smacznego!

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *