– 500g pieczonej dyni (dynię należy pokroić w duże kawałki, usunąć pestki, następnie zapiekać przez ok. godzinę w 200 stopniach. Po zapiekaniu usunąć skórę)
– 1 małe kruche jabłko
– 1 cebula
– litr bulionu warzywnego
– 2 ząbki czosnku
– 300g wędzonego boczku
– 2 łyżki masła
– sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka, kurkuma, cynamon, imbir w proszku
– cienkie plasterki sera cheddar (opcjonalnie innego sera)
1. Cebulę pokroić na drobne kawałki, następnie zeszklić na roztopionym maśle, lekko dosolić. Dodać dwa zgniecione ząbki czosnku. Po upieczeniu dyni pokroić ją na drobne kawałki i wraz z obranym, pokrojonym jabłkiem dodać do cebuli. Dolać odrobinę wody i co jakiś czas mieszając, dusić na wolnym ogniu.
2. Następnie dodać bulion warzywny, posolić, popieprzyć. Gotować ok. 10 minut. W międzyczasie boczek pokroić na drobne kawałki i podsmażyć aż do uzyskania chrupiących skwarek.
3. Zupę zmiksować blenderem, następnie przyprawić solą i pieprzem do smaku, dodać dwie łyżeczki słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy i papryki ostrej. Dodać skwarki boczku, dobrze wymieszać. Doprawić odrobiną cynamonu i imbiru.
Nasza zupa krem z dyni jest już gotowa! Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak