– 4 papryki czerwone
-250 g ryżu sypkiego
– 250 g pieczarek
– 1,5 średniej cebuli
– puszka czerwonej fasoli
– kostka rosołowa (można zastąpić warzywnym bulionem)
– 2 łyżka masła
– puszka pomidorów w kawałkach
– 2 jajka
– nać pietruszki
– 2 łyżki śmietanki
– łyżka mąki
– czosnek w proszku, papryka słodka mielona, bazylia, sól, pieprz, cukier
1. Pieczarki pokroić w drobne paski. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pieczarki, po czym zredukować ich objętość do połowy podsmażając. Posolić i popieprzyć obficie. Cebulę posiekać na drobno, dodać do podsmażonych pieczarek. Smażyć do zeszklenia cebuli. Dosolić i dopieprzyć do smaku.
2. W międzyczasie zagotować wodę na ryż, posolić 1,5 łyżeczką soli. Wsypać ryż i mieszając co jakiś czas ugotować według instrukcji na opakowaniu. Odcedzić i ostudzić.
3. Papryki umyć, odkroić górną partię, tworząc swego rodzaju wieko. Wydrążyć z gniazd nasiennych.
4. Ostudzony ryż wymieszać z pieczarkami i cebulą oraz odcedzoną z soku fasolą. Dodać posiekaną nać pietruszki. Wbić jajka, całość dokładnie wymieszać. Doprawić papryką słodką, pieprzem, solą, pieprzem i solą.
5. Papryki wypełnić gotowym farszem, umieścić w brytfannie. Zalać 0,5 l wrzącej wody wraz z kostką rosołową. Zapiekać w piekarniku przez ok. 1h 20min w temperaturze 190 stopni, aż do zmiękczenia papryk.
6. W tym czasie przygotować sos pomidorowy. Do rondla wlać pomidory z puszki. Doprowadzić do wrzenia, dodać nieco wody, doprawić cukrem, solą i pieprzem. Dodać czosnek i paprykę słodką. Zagęścić mąką i zabielić śmietanką. Do smaku doprawić bazylią. My użyliśmy aromatycznej suszonej bazylii GUSTUS, wprost ze słonecznego Egiptu.
Gotową paprykę podawać z sosem pomidorowym, smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
Mmmmm ale pycha wyglada