– 2 filety z indyka
– woreczek ryżu
– pomidor, pół ogórka zielonego, trzy liście kapusty pekińskiej, dwie i pół cebuli, 2 ogórki kiszone
– puszka groszku konserwowego
– jogurt naturalny
– 300 g ulubionego sera żółtego
– czosnek, przyprawa gyros, pieprz, sól, ostra papryka
– łyżka oleju
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Filety z indyka umyć, pokroić w drobne kawałki. Na patelni rozgrzać olej. Posiekać 2 cebule, wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Posolić, by cebula puściła sok. Podsmażać chwilę, po czym dodać indyka. Dodać obficie przyprawę gyros, dodać papryki ostrej, lekko popieprzyć, dodać czosnku. Smażyć, podlewając co jakiś czas wodą. Czekać, aż woda odparuje.
2. W międzyczasie ugotować ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posolić wodę.
3. Przygotować sos czosnkowy. W tym celu zmieszać jogurt z czosnkiem i solą. Doprawiać do smaku. Opcjonalnie można dodać ulubione zioła.
4.Po ugotowaniu ryżu i usmażeniu indyka przygotować miskę lub inny pojemnik.
5. Na dno wyłożyć ryż, następnie indyka. Następnie wysypać odcedzony groszek. Wylać połowę sosu czosnkowego równomiernie po całej powierzchni.
6. Pokroić w drobną kostkę warzywa (pomidor, ogórki, kapustę, połowę cebuli), następnie wyłożyć nimi kolejną warstwę. Wylać resztę sosu czosnkowego. Odrobinę popieprzyć całość.
7. Ser zetrzeć lub pokroić w drobną kostkę, następnie oprószyć całość. Pozostawić godzinę do przegryzienia.
Nasza sałatka z indykiem jest gotowa, smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak