Strona Główna » Coś na ząb » Frittata z warzywami – szybki i tani obiad

Włoska frittata jest szybka i prosta w przygotowaniu, nie potrzebuje dużych nakładów finansowych, a za to jest przepyszna i sycąca. Jest to nic innego jak omlet z całą masą dowolnych składników, dodać możemy: warzywa, mięso, wędliny czy sery. Dowolność w doborze składników sprawia, iż frittata zyskała rzesze fanów na całym świecie!

frittata

Frittata z warzywami – składniki:

-6 jaj

-300 g pieczarek

-papryka czerwona

-1 duża cebula

-groszek konserwowy (pół puszki)

-2 duże ziemniaki

-kulka mozzarelli 125g

-olej

-ząbek czosnku

-nać pietruszki

-bazylia suszona

-sól, pieprz

 

Pamiętajmy, że frittata daje ogromną dowolność jeśli chodzi o dobór składników, a powyższa lista to jedynie nasza propozycja. Składniki można dowolnie zmieniać.

Frittata – wykonanie:

1. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, posolić, popieprzyć. Podsmażać do momentu, aż zmniejszą swoją objętość o połowę, co jakiś czas mieszając.

Frittata

2. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić na wzór frytek, i wstawić na ogień. Gotować do miękkości, uważając by jednak nie rozgotować.

Frittata

3. W międzyczasie obrać ziemniaki, pokroić na wzór frytek, i wstawić na ogień. Gotować do miękkości, uważając by jednak nie rozgotować. Cebulę obrać, pokroić w cienkie piórka, dodać następnie do pieczarek, podsmażać ok. 10 min. Paprykę umyć, pokroić w cieniutkie paseczki, dodać do pieczarek z cebulą. Wszystko podsmażać co jakiś czas mieszając przez kolejne 10 min.

frittata

4. Podlać małą ilością wody i przykryć. Dusić kolejne 5 min. Dodać ziemniaki i groszek, smażyć jakiś czas. Dodać czosnek, posolić i popieprzyć do smaku, dodać także posiekaną nać pietruszki. Dolać trochę oleju i wymieszać. Do miski wbić jajka, dodać soli i szczyptę pieprzu i za pomocą trzepaczki rozbić jajka na jednolitą konsystencję. Zalać warzywa i potrząsnąć patelnią kilka razy, by jajka się równomiernie rozprowadziły.

frittata

5. Na wierzch położyć plasterki mozzarelli. Smażyć do ścięcia się jajka, pod koniec można przykryć na kilka chwil.

Frittata

6. Frittata świetnie komponuje się ze śmietaną, sosem pomidorowym lub majonezem.

Frittata

Frittata to świetna propozycja nie tylko na szybki i tani obiad, ale też syte śniadanie czy kolacje. Zachęcamy do eksperymentowania ze składnikami! Smacznego!

Autor: Weronika Tomyślak

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze 3 komentarze

  1. Maria napisał(a):

    a ja siedze w pracy i slinka mi cieknie..

  2. ghh7 napisał(a):

    mmm wygląda pysznie

  3. Emila Kielbasa napisał(a):

    dzieki.wykorzystam dzis na kolacje;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *