– pomidorki cherry
– oliwki
– dowolna sałata, najlepiej rzymska lub lodowa
– czerwona cebula
– kiełki
– jogurt naturalny ( 3 łyżki)
– ok 50 g sera pleśniowego
– sól, pieprz
Składniki w promocyjnej cenie kupisz tutaj.
Spróbuj też: pyszna sałatka z sosem miodowo musztardowym
1. Składniki na sałatkę myjemy i kroimy, pomidorki w ćwiartki, a cebulę w piórka. Oliwki odsączamy z zalewy, kroimy.
2. Przygotowujemy sos z gorgonzoli. 3 łyżki jogurtu, rozrabiamy z pokruszoną gorgonzolą. Możemy to zrobić widelcem lub przy pomocy blendera, by uzyskać zupełnie gładką konsystencję sosu. Sos smakujemy, ewentualnie dodajemy pieprz i sól. Jeśli ktoś przepada za sosami majonezowymi, zamiast 3 łyżek jogurtu naturalnego, może użyć 2 łyżek jogurtu i jednej łyżki majonezu. Opcjonalnie można dodać małą łyżeczkę oliwy, by sos miał bardziej płynną konsystencję.
3. Składniki delikatnie mieszamy ze sobą.
Jeśli sałatkę chcemy zabrać do pracy, wcześniej przygotowany sos pakujemy osobno, by warzywa nie rozmiękły.
Smacznego!
[…] Spróbuj też: pyszna sałatka z sosem z gorgonzoli […]