Soja jest bogatym źródłem witamin z grupy B, białka (pod tym względem posiada skład zbliżony do mięsa), nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza (już niewielka ilość soi zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na żelazo), wapnia, potasu, fosforu i cynku. Jest to szczególnie istotne dla osób na diecie bezmięsnej, którym grożą niedobory powyższych substancji. Soja pozwala uniknąć większości skutków ubocznych diety bezmięsnej.
Wiemy już, że soja jest bogatym źródłem substancji odżywczych. Warto jednak wspomnieć, że wiele z tych substancji ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i wygląd. Soja z powodzeniem może służyć za suplement na piękne włosy, skórę i paznokcie. A to za sprawą wysokiej zawartości mikroelementów, błonnika i fitoestrogeny.
Soja ma zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zakrzepów i zawału serca, obniża ciśnienie.
Jedzenie soi jest bardzo ważne zarówno dla pań, jak i panów. Panie chroni przed rakiem piersi, a mężczyzn przed rakiem prostaty.
Dzięki wysokiej zawartości fitoestrogenów, soja łagodzi objawy menopauzy, może także nieco opóźnić jej pojawienie. Jeśli męczą Cię napady gorąca i inne nieprzyjemne dolegliwości tego okresu, wprowadź koniecznie soję do swojej diety, ewentualnie zapytaj lekarza o sojowe suplementy w formie tabletek. Soja, może być naturalną alternatywą dla kuracji hormonalnej!
Coraz więcej dzieci i dorosłych cierpi na alergię na białko mleka krowiego. Trudno jest zrezygnować z mleka, zwłaszcza, że jest bogatym źródłem wapnia. Warto jednak wiedzieć, że… soja ma go mniej więcej tyle samo. Mleko sojowe może całkowicie zastąpić mleko krowie. Uwaga: sama soja również może być alergenem!
Dlaczego soja jest najlepszym aktorem? A no dlatego, że często zdarza jej się „udawać” inne dania i wychodzi jej to całkiem nieźle! Sojowe kotlety, kiełbaski, gulasze, mleko, pasztety, sosy, sery, orzeszki i wiele, wiele innych. Soja jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Do tego można z niej wyczarować prawdziwe rarytasy.
Soję, tak jak wszystko inne, należy spożywać z umiarem. Trzeba się też liczyć z tym, że możemy być na nią uczuleni. Jeśli interesują nas wartości odżywcze soi, powinniśmy kupować przede wszystkim produkty nieprzetworzone, z ekologicznych upraw. Niestety, ale w sklepach często możemy znaleźć soję modyfikowaną genetycznie – na opakowaniu powinno być to wyszczególnione, a więc pamiętajmy, by zwracać na to uwagę.
Jeśli macie ochotę wypróbować przepisy z soją, mamy dla Was kilka propozycji: