Strona Główna » Zrób to sam » Soja – odkryj jej zalety i właściwości

Soja, to roślina strączkowa, najpowszechniej stosowana w diecie wegetariańskiej, ponieważ zawiera cały komplet potrzebnych organizmowi aminokwasów. Bez względu na to czy jesteśmy na diecie mięsnej czy bezmięsnej, warto wprowadzić soję do swojej diety, ponieważ ma ona całe mnóstwo zdrowotnych właściwości. Zobaczcie jakich!

Soja wartości odżywcze

Soja jest bogatym źródłem witamin z grupy B, białka (pod tym względem posiada skład zbliżony do mięsa), nienasyconych kwasów tłuszczowych, żelaza (już niewielka ilość soi zaspokaja całodzienne zapotrzebowanie na żelazo), wapnia, potasu, fosforu i cynku. Jest to szczególnie istotne dla osób na diecie bezmięsnej, którym grożą niedobory powyższych substancji. Soja pozwala uniknąć większości skutków ubocznych diety bezmięsnej.

Soja dla urody!

Wiemy już, że soja jest bogatym źródłem substancji odżywczych. Warto jednak wspomnieć, że wiele z tych substancji ma wpływ nie tylko na nasze zdrowie, ale i wygląd. Soja z powodzeniem może służyć za suplement na piękne włosy, skórę i paznokcie. A to za sprawą wysokiej zawartości mikroelementów, błonnika i fitoestrogeny.

Obniża cholesterol

Soja ma zbawienny wpływ na nasz układ krążenia. Obniża poziom złego cholesterolu, zmniejsza ryzyko zakrzepów i zawału serca, obniża ciśnienie.

Soja i jej działanie antynowotworowe

Jedzenie soi jest bardzo ważne zarówno dla pań, jak i panów. Panie chroni przed rakiem piersi, a mężczyzn przed rakiem prostaty.

Łagodzi objawy menopauzy

Dzięki wysokiej zawartości fitoestrogenów, soja łagodzi objawy menopauzy, może także nieco opóźnić jej pojawienie. Jeśli męczą Cię napady gorąca i inne nieprzyjemne dolegliwości tego okresu, wprowadź koniecznie soję do swojej diety, ewentualnie zapytaj lekarza o sojowe suplementy w formie tabletek. Soja, może być naturalną alternatywą dla kuracji hormonalnej!

Dobra alternatywa dla alergików

Coraz więcej dzieci i dorosłych cierpi na alergię na białko mleka krowiego. Trudno jest zrezygnować z mleka, zwłaszcza, że jest bogatym źródłem wapnia. Warto jednak wiedzieć, że… soja ma go mniej więcej tyle samo. Mleko sojowe może całkowicie zastąpić mleko krowie. Uwaga: sama soja również może być alergenem!

Soja najlepszym aktorem?

Dlaczego soja jest najlepszym aktorem? A no dlatego, że często zdarza jej się „udawać” inne dania i wychodzi jej to całkiem nieźle! Sojowe kotlety, kiełbaski, gulasze, mleko, pasztety, sosy, sery, orzeszki i wiele, wiele innych. Soja jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Do tego można z niej wyczarować prawdziwe rarytasy.

Czy soja jest zdrowa?

Soję, tak jak wszystko inne, należy spożywać z umiarem. Trzeba się też liczyć z tym, że możemy być na nią uczuleni. Jeśli interesują nas wartości odżywcze soi, powinniśmy kupować przede wszystkim produkty nieprzetworzone, z ekologicznych upraw. Niestety, ale w sklepach często możemy znaleźć soję modyfikowaną genetycznie – na opakowaniu powinno być to wyszczególnione, a więc pamiętajmy, by zwracać na to uwagę.

Jeśli macie ochotę wypróbować przepisy z soją, mamy dla Was kilka propozycji:

pyszna sojowa jajecznica

smażone tofu z warzywami

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *