6 papryk, im bardziej różnorodne tym lepiej, tutaj użyto: papryki czerwonej, zielonej, żółtej i białej
1 cukinia
2 marchewki
niecałe pół kg niezbyt tłustej, łopatki wieprzowej
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 średni ogórek kiszony
olej/oliwa
przyprawy: mielona papryka, słodka i ostra, majeranek, rozmaryn, pieprz czarny, liść laurowy, ziele angielskie
Proporcje poszczególnych przypraw, zależą od tego, czy chcemy żeby gulasz był bardzo pikantny.
1. Mięso myjemy, kroimy w średniej wielkości kostkę, wrzucamy do miski. Wlewamy trochę oliwy, wsypujemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulkę. Odstawiamy na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
2. Do garnka wrzucamy mięso wraz z marynatą, smażymy, aż mięso będzie porządnie zarumienione, tak jak cebula, dzięki temu sos zyska piękny, brązowy kolor.
3. Wszystkie warzywa oprócz ogórka, myjemy, obieramy, kroimy w kostkę. Dorzucamy do usmażonego mięsa.
4. Gulasz powinien dusić się teraz na małym ogniu, aż warzywa puszczą soki. Jeśli jest taka potrzeba, można dolać trochę wody.
5. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, smakujemy powstały sos i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Ogórka kroimy w kostkę i dodajemy do gulaszu.
6. Jeśli sos wydaje nam się zbyt rzadki, możemy zagęścić go łyżką mąki.
Nasz gulasz z warzywami jest gotowy, smacznego!
Uwaga, z warzywami dodanymi do gulaszu, możemy dowolnie eksperymentować. Można dodać np. pieczarki, pomidora, kabaczka. Im więcej warzyw, tym bardziej aromatyczny sos. Dobrym pomysłem jest też dodanie lampki wytrawnego wina do usmażonego mięsa. Gulasz można podawać z ziemniakami pure lub pyzami. Smacznego!
Uwielbiam gulasz a ta wersja wygląda naprawde smakowicie:):)
rewelacja.gdzie cukinia tam wszystko smaczne.ogolnie dania miesno warzywne dobrze smakuja
Pychota 😉 Trzebaby kiedyś upichcić 😉