Strona Główna » Coś na ząb » Sycąca zupa dyniowa, przepis

Sycąca zupa dyniowa, przepis

Sezon na dynię wciąż trwa, warto więc wypróbować jedną z najbardziej rozpoznawalnych potraw z użyciem tego jesiennego warzywa. Zupa dyniowa jest niezwykle sycąca i rozgrzewająca, idealna na obiad w pochmurny dzień.

Zupa dyniowa – składniki:

– Dynia o wadze 1-2 kg

– Duża cebula

– Pół szklanki bulionu

– Kawałek świeżego imbiru (pół łyżeczki suszonego)

– Ząbek czosnku

– Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka

– Grzanki, groszek ptysiowy lub uprażone migdały

 

Zupa dyniowa – przepis:

 

Dynię kroimy na ćwiartki, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do uzyskania miękkiego miąższu. Pod koniec pieczenia możemy dodać cebulę w plastrach, aby się lekko zarumieniła.

Upieczoną dynię obieramy ze skórki, blendujemy razem z cebulą, czosnkiem i obranym imbirem na gładką masę. Przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy bulion, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką. Opcjonalnie można użyć ostrej papryki, jednak użyty wcześniej imbir nadaje pikantnego smaku.

zupa dyniowa 2

 

Tak przygotowana zupa dyniowa smakuje najlepiej w towarzystwie grzanek, również tych pełnoziarnistych, groszku ptysiowego lub migdałów w płatkach, uprażonych na suchej patelni.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *