Zupa dyniowa – składniki:
– Dynia o wadze 1-2 kg
– Duża cebula
– Pół szklanki bulionu
– Kawałek świeżego imbiru (pół łyżeczki suszonego)
– Ząbek czosnku
– Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
– Grzanki, groszek ptysiowy lub uprażone migdały
Zupa dyniowa – przepis:
Dynię kroimy na ćwiartki, układamy na blasze i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy około 45 minut, do uzyskania miękkiego miąższu. Pod koniec pieczenia możemy dodać cebulę w plastrach, aby się lekko zarumieniła.
Upieczoną dynię obieramy ze skórki, blendujemy razem z cebulą, czosnkiem i obranym imbirem na gładką masę. Przekładamy do garnka, podgrzewamy na małym ogniu, dodajemy bulion, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i papryką. Opcjonalnie można użyć ostrej papryki, jednak użyty wcześniej imbir nadaje pikantnego smaku.
Autor: Izabela Kurda