1. Krewetki odmrażamy, płuczemy, czyścimy, usuwamy twarde części pancerza (ogon). Obsuszamy np. przy pomocy papierowych ręczników.
2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Spróbuj też: Pyszny makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
3. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy krewetki, delikatnie podsmażamy. Dodajemy pokrojone suszone pomidory i ostrą papryczkę, podsmażamy chwilę i podlewamy wszystko winem. Smażymy aż do odparowania wina.
4. Na patelnię wlewamy śmietankę, podsmażamy, aż do zgęstnienia sosu. Natkę pietruszki myjemy, kroimy i dorzucamy do sosu. Dodajemy pieprz i sól do smaku.
5. Do sosu dodajemy odpowiednią ilość makaronu (w zależności od ilości przewidywanych porcji), dokładnie mieszamy.
6. Nasz makaron z krewetkami w sosie śmietanowym jest gotowy! Gotowy makaron posypać możemy tartym parmezanem lub innym serem. Smacznego!
Makaron z krewetkami w sosie śmietanowo winnym przyrządza się wręcz ekspresowo, a w smaku niczym nie różni się od dań podawanych w najlepszych restauracjach. To idealny pomysł na romantyczną kolację lub spotkanie ze znajomymi, których chcemy zaskoczyć (i zachwycić!)
[…] Coś na ząb Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym […]
Ludzie nieeeee!!! nie mieszamy ryb z serem, a szczególnie parmezanem. Za takie coś powinni do wiezienia wsadzać! :C
Pychaaaaaa☺ Dziękuję za przepis.
O Boże to jest lepsze niż w restauracji !!!!!
REWELACJA
sos jest obledny. po prostu przepyszny