Używana najczęściej do krojenia jajek na kanapki nadaje się świetnie do przygotowywania plasterków owoców i warzyw. Szybko pokroisz truskawki, oliwki, pieczarki czy inne drobne warzywa i owoce, jeżeli są odpowiednio miękkie. Nadaje się również do krojenia kulek mozzarelli.
Jeżeli uwielbiasz mrożoną kawę przygotuj kawowe kostki lodu, które nie rozwodnią napoju, psując jego smak i aromat.
Innym ciekawym rozwiązaniem jest mrożenie resztek bulionu. Tak przygotowane kostki możesz wykorzystywać do sosów i potraw, którym nadadzą domowego smaku, w przeciwieństwie do gotowych kostek rosołowych.
Spróbuj stworzyć własne triki kuchenne z wykorzystaniem woreczków na lód, produktów nadających się do zamrożenia jest naprawdę wiele.
W sezonie letnim dodajemy do napojów ogromne ilości lodu. Aby przyspieszyć cały proces przygotowywania napoju przyrządź duże kostki z cytryną i miętą. Włóż plasterek cytryny i kilka listków mięty do każdego zagłębienia, zalej wodą i zamróź. Świetny dodatek do lemoniady, mrożonej herbaty i drinków.
Kolejne triki kuchenne dotyczą fantazyjnych kształtów. Ułóż foremkę na patelni, wlej surowe jajko i usmaż nietypowe jajko sadzone.
Możesz również wycinać kształty z chleba tostowego przy pomocy foremek. Wycięte fragmenty opiecz w tosterze lub na patelni i podawaj do kremowych zup lub jako przekąska dla dziecka.
Przydatna nie tylko do nakładania lodów, ale również tworzenia kulek z arbuza, nakładania równych porcji babeczek do formy lub wydrążenia dyni.
Niezastąpione by szybko posiekać zioła. Możesz używać ich nad deską lub pojemnikiem, bądź odcinać kawałki bezpośrednio do garnka z gotującą się potrawą.
Łatwo pomaga kroić w paski ser, bekon, szynkę czy surowe rozwałkowane ciasto. Można nim siekać również zioła.
Pomocna nie tylko podczas osuszania dłoni, naczyń czy wyciągania foremek z piekarnika. Możesz podłożyć ją pod deskę do krojenia, co zapobiegnie jej przesuwaniu się. Wyciszy również hałas podczas rozbijania mięsa.
Możesz używać go nie tylko do dekorowania babeczek i tortów. Świetnie sprawdzi się do nadziewania rozmaitych makaronów, szczególnie cannelloni lub conchiglioni.
Przydatny nie tylko do podawania napojów, ale również jako stojak na rozmaite przybory kuchenne. Wystarczy włożyć je rączkami w dół i mieć szybki dostęp do niezbędnych ubijaczek czy łyżek.
Te triki kuchenne na pewno pomogą wykorzystać zapomniane sprzęty, jak również uczynią przygotowywanie potraw bardziej zabawnym.
Autor: Izabela Kurda