Strona Główna » Dom i Rodzina » Dom » Triki kuchenne, które ułatwią Ci życie

Triki kuchenne, które ułatwią Ci życie

Z pewnością posiadasz w swojej kuchni akcesoria używane tylko kilka razy w roku, przeznaczone do wykonywania określonych czynności. Poznaj triki kuchenne, które rozszerzają zakres użyteczności niektórych przedmiotów.

  1. Krajalnica do jajek

Używana najczęściej do krojenia jajek na kanapki nadaje się świetnie do przygotowywania plasterków owoców i warzyw. Szybko pokroisz truskawki, oliwki, pieczarki czy inne drobne warzywa i owoce, jeżeli są odpowiednio miękkie. Nadaje się również do krojenia kulek mozzarelli.

  1. Woreczki/foremki na lód

Jeżeli uwielbiasz mrożoną kawę przygotuj kawowe kostki lodu, które nie rozwodnią napoju, psując jego smak i aromat.

Innym ciekawym rozwiązaniem jest mrożenie resztek bulionu. Tak przygotowane kostki możesz wykorzystywać do sosów i potraw, którym nadadzą domowego smaku, w przeciwieństwie do gotowych kostek rosołowych.

Spróbuj stworzyć własne triki kuchenne z wykorzystaniem woreczków na lód, produktów nadających się do zamrożenia jest naprawdę wiele.

  1. Forma na babeczki

W sezonie letnim dodajemy do napojów ogromne ilości lodu. Aby przyspieszyć cały proces przygotowywania napoju przyrządź duże kostki z cytryną i miętą. Włóż plasterek cytryny i kilka listków mięty do każdego zagłębienia, zalej wodą i zamróź. Świetny dodatek do lemoniady, mrożonej herbaty i drinków.

  1. Foremki do ciastek

Kolejne triki kuchenne dotyczą fantazyjnych kształtów. Ułóż foremkę na patelni, wlej surowe jajko i usmaż nietypowe jajko sadzone.

Możesz również wycinać kształty z chleba tostowego przy pomocy foremek. Wycięte fragmenty opiecz w tosterze lub na patelni i podawaj do kremowych zup lub jako przekąska dla dziecka.

  1. Łyżka do lodów

Przydatna nie tylko do nakładania lodów, ale również tworzenia kulek z arbuza, nakładania równych porcji babeczek do formy lub wydrążenia dyni.

  1. Nożyczki

Niezastąpione by szybko posiekać zioła. Możesz używać ich nad deską lub pojemnikiem, bądź odcinać kawałki bezpośrednio do garnka z gotującą się potrawą.

  1. Nóż do pizzy

Łatwo pomaga kroić w paski ser, bekon, szynkę czy surowe rozwałkowane ciasto. Można nim siekać również zioła.

  1. Ściereczka kuchenna

Pomocna nie tylko podczas osuszania dłoni, naczyń czy wyciągania foremek z piekarnika. Możesz podłożyć ją pod deskę do krojenia, co zapobiegnie jej przesuwaniu się. Wyciszy również hałas podczas rozbijania mięsa.

  1. Rękaw cukierniczy

Możesz używać go nie tylko do dekorowania babeczek i tortów. Świetnie sprawdzi się do nadziewania rozmaitych makaronów, szczególnie cannelloni lub conchiglioni.

  1. Dzbanek

Przydatny nie tylko do podawania napojów, ale również jako stojak na rozmaite przybory kuchenne. Wystarczy włożyć je rączkami w dół i mieć szybki dostęp do niezbędnych ubijaczek czy łyżek.

Te triki kuchenne na pewno pomogą wykorzystać zapomniane sprzęty, jak również uczynią przygotowywanie potraw bardziej zabawnym.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *