Choć w dzisiejszych czasach nie mamy problemu z dostępem do szerokiej gamy warzyw zwykle ograniczamy się do kilku wybranych. Szkoda, bo warzywa różnią się między sobą nie tylko smakiem,
kolorem i wyglądem, ale także zawartością odżywczą. Aby wydobyć moc z warzyw należy postawić przede wszystkim na różnorodność. Im większa tęcza warzyw na nasz talerzu, tym więcej wartościowych składników dostarczymy do naszego organizmu.
Kolor każdego warzywa zależy od substancji w nich występujących. Poszczególne grupy kolorów wskazują na różnorodne właściwości i zawarte w nich wartości odżywcze. Sprawdź, jaką moc warzyw ujawniają ich barwy.
Warzywa: szpinak, sałata, brukselka, groszek , brokuły, rzeżucha, kapusta, ogórek.
Działanie: Są źródłem witaminy C, A, E, K i minerałów. Zawarty w nich kwas foliowy pomaga przeciwdziałać anemii i jest korzystny w zapobieganiu wadom cewy nerwowej. Warzywa liściaste zawierają luteinę, która przeciwdziała chorobom oczu głównie zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej. Z kolei brokuł zawiera sulforafan – związek pobudzające geny wątroby do produkcji enzymów skutecznych w walce z nowotworami. Produkty mające zielony kolor wzmacniają naczynia krwionośne i wspomagają pracę serca. Polecane są osobą ze wzmożoną aktywnością fizyczną.
Warzywa: pomidory, papryka czerwona.
Działanie: Warzywa te bogate są w potas, który wzmacnia pracę serca oraz obniża ciśnienie krwi. Są także dobrym źródłem antocyjanów i likopenu dzięki czemu chronią organizm przed starzeniem się i nowotworami.
Warzywa: marchewka, dynia, kukurydza, papryka żółta, pomarańczowa.
Działanie: Dzięki zawartości beta-karotenu warzywa te odgrywają dużą rolę w wyglądzie włosów, paznokci i skóry, oraz korzystnie wpływają na wzrok. Pamiętajmy jednak o tym, że prowitaminę witaminy A organizm przyswaja tylko z tłuszczem. Warto zatem chrupiąc marchewkę dodać do niej kilka kropel oliwy z oliwek. Na tym nie kończy się moc żółto-pomarańczowych warzyw. Zawierają one również potas, pomagający utrzymać odpowiedni poziom wody w organizmie, a także wpływający na odpowiednie utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.
Warzywa: czosnek, cebula, fasola, kalafior, seler, chrzan, pietruszka, szparagi, ziemniak, por.
Działanie: Substancje znajdujące się w grupie białych warzyw oddziałują na nasz organizm bakteriobójczo, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Dzięki temu wspomagają układ odpornościowy, chroniąc nas przed infekcjami. Przyczyniają się również do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi.
Warzywa: bakłażan
Działanie: Zawarta w bakłażanie antocyjanina ma silne właściwości przeciwutleniające, przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ze względu na dużą zawartość witaminy C, polifenoli i flawonoidów fioletowe warzywo działo również przeciwnowotworowo.
Dodatkowo jedząc warzywa dostarczamy do organizmu błonnik, który stymuluje wzrost i rozwój korzystnych bakterii jelitowych, obniża cholesterol oraz ciśnienie krwi. W naszym organizmie działa jak „miotełka” wymiatając resztki pokarmowe z jelit, tym samym zapobiega zaparciom. Jest nieoceniony w dietach redukcyjnych ze względu na swoje właściwości „zapychające” . Włókno pokarmowe znajdujące się w jelitach pęcznieje, a to powoduje zwiększenie uczucia sytości przy zjadaniu mniejszych porcji. Dieta bogata w błonnik zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, raka okrężnicy oraz cukrzycy.
Bez obaw można powiedzieć, że moc która płynie z warzywa to lek na całe zło. Dzięki niskiej kaloryczności możemy, a nawet powinniśmy spożywać je w każdym posiłku. Pamiętajmy warzywa surowe maja więcej wartości odżywczych aniżeli te przetworzone.
Na początek na pewno potrzeba nam dużo cierpliwości. To że Twoje dziecko nie je warzyw nie zawsze oznacza, że ich nie lubi. Może jest tak, że rodzice jedzą na śniadanie kanapki bez pomidora, obiad bez surówki a dziecku mówią o jedzeniu warzyw bo są zdrowe. Dziecko jest dobrym obserwatorem i jeśli ma skąd brać wzorce łatwiej będzie przekonać go do swoich racji. A może Twoja pociecha po prostu nie chce spróbować czegoś nowego. Warto wtedy podawać dania które swoim wyglądem będą zachęcały do jedzenia. Staraj się stworzyć na talerzu „ obraz” zachęcający do spróbowania np. na kanapce z serem żółtym połóż pomidora w formie grzybka lub zrób ludzika którego oczy będą z ogórka nos z pomidora, usta z papryki, a włosy z kiełków. Zachęcaj dziecko do pomocy w kuchni, zrobienie owieczki z kalafiora na swoim talerzu na pewno doda mu apetytu. Nie zrażaj się po pierwszej odmowie spróbowania jakiegoś warzywa, podaj je w innej formie za jakiś czas.
Jeśli Twoje dziecko:
Dietetyk Elżbieta Kracik
Super artykul!!! Bardzo przydatny, szvzegolnie wzmianka o dziecku. Na pewno wykorzystam
Coś na temat zdrowotnego wpływu wiem. Dobrze jest przeczytać takie podsumowanie tego i usystematyzować swoją wiedzę. Dzięki