Strona Główna » Coś na ząb » Zupa pomidorowa z papryką – przepis

Zupa pomidorowa z papryką, cukinią i groszkiem, jest nie tylko pyszna i sycąca, ale też bardzo zdrowa. Bogactwo witamin i kolorów sprawia, że jest idealną propozycją na obiad, niezależnie od pory roku. Wybornie smakuje z bagietką czosnkową lub serową. Sami zobaczcie!

 

zupa pomidorowa z papryką

 

Zupa pomidorowa z papryką, składniki:

– pół cukinii

– pół papryki

– dwa większe ziemniaki

– puszka groszku

– kawałek pora

– 1 cebula

– opakowanie pomidorów w kawałkach lub świeże pomidory

– 2 kostki bulionowe ( lub przygotowany wcześniej wywar mięsno warzywny)

– 2 łyżeczki mąki

– trochę śmietanki/mleka

– sól, pieprz, papryka słodka, pieprz cayenne

– troszkę masła bądź oleju

– nać pietruszki

Zupa pomidorowa z papryką, groszkiem i cukinią, dzięki bogactwu składników, pozwala nam na pewną dowolność. Jeśli z jakichś względów, nie przepadamy np. za groszkiem, możemy go spokojnie wyeliminować  z przepisu.

 

Zupa pomidorowa z papryką, sposób przygotowania:

1. W garnku rozgrzać olej lub roztopić masło. Pokrojoną w kostkę cebulę wraz z porem podsmażać wolno na tłuszczu, dodając trochę soli.

 

SONY DSC

2. Po chwili dodać pokrojoną wcześniej paprykę, podsmażać z 5 min, następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, smażyć mieszając ok. 5 min. Na sam koniec dodać pokrojoną na ćwiartki cukinię.

zupa pomidorowa z papryką

3. Następnie dolać ok. 1 litra wody (można wcześniej zagotować w czajniku, by mieć od razu wrzątek). Dodać kostki bulionowe (lub wywar). Gotować aż ziemniaki nie zmiękną. Dodać groszek. Gdy ziemniaki zmiękną dodać pomidory, zagotować i trzymać na ogniu parę minut.

SONY DSC

4. W międzyczasie rozrobić mąkę ze śmietanką bądź mlekiem, uważać przy tym, by nie powstały grudki. Wciąż mieszając zupę, zabielić powoli mąką ze śmietanką/mlekiem. Gotować ok. 5 min. Dodać posiekaną nać pietruszki, przyprawić solą, pieprzem, papryką i cayenne według uznania. Nasza zupa pomidorowa z papryką jest już gotowa!

Zupę można podawać z bagietką czosnkową lub serową, pasuje idealnie. Smacznego!

 

Zajrzyj koniecznie do wpisu naszej Pani dietetyk, która tłumaczy dlaczego tak ważne jest jedzenie różnokolorowych warzyw. Artykuł znajduje się tutaj.

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *