Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Dieta » 5 sposobów na to jak jeść jarmuż

5 sposobów na to jak jeść jarmuż

O tej roślinie słyszy się w Polsce coraz częściej, ale jak jeść jarmuż nie wszyscy jeszcze wiedzą. Wbrew pozorom, jest on bardzo uniwersalny, a jego bogactwo witamin i minerałów powinny przekonać cię do włączenia go do swojej regularnej diety.

Właściwości zdrowotne

Zanim ugotujesz/usmażysz/wysuszysz lub przygotujesz jarmuż na wiele innych sposobów, sprawdź dlaczego warto. Liczby nie kłamią: zaledwie 64 gramy jarmużu zaspokoją ponad miarę dzienne zapotrzebowanie na witaminę A, K, C (bardzo przydawne w sezonie przeziębień!), a także bogaty jest w mangan, potas, wapń i magnez. Z tego właśnie względu jest często podstawą diety detoksykacyjnej i opartej na sokach. Jest niskokaloryczny, a jednocześnie po zjedzeniu go, długo utrzymuje się uczucie pełnego żołądka, dlatego pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Bogactwo bardzo ważnych kwasów omega-3 sprawia, że jest on doskonałym dodatkiem do potraw dla dzieci, które właśnie w okresie wzrastania potrzebują jeść wartościowe posiłki. Ponadto, jarmuż doskonale obniża cholesterol, więc jest szczególnie polecany dla osób z wysokim ciśnieniem i chorobami układami krążenia. Dzięki zawartości luteiny jarmuż jest także zdrowy dla oczu.

Jak jeść jarmuż?

  • Joe Cross, australijski producent filmowy rozsławił jarmuż jako podstawę swojej diety opartej na sokach. Jednym ze sposobów jest więc po prostu wrzucenie go do sokowirówki razem z innymi warzywami i owocami, by uzyskać pełnowartościowy i smaczny koktajl. Uczycie sytości utrzymuje się długo, a płynna konsystencja pomaga w absorpcji wszystkich witamin przez jelita. Jest to również doskonała opcja dla osób aktywnych, które mogą sok wlać do kubka termicznego i cieszyć się nim na spacerze, w drodze do pracy lub podczas wycieczki. Jeśli natomiast nie przepadasz za sokami, jarmuż można umyć, postrzępić i dodać do sałatek. Ma ciekawy smak, który urozmaici twój typowy posiłek.
  • Innym sposobem jest ugotowanie go. Jest to dość twarde warzywo i nie każdemu może odpowiadać jedzenie go na surowo, dlatego można go po prostu ugotować do pożądanej miękkości w wodzie lub na parze. Nie bój się, że efekt będzie taki sam, jak w przypadku ugotowanej sałaty, jarmuż dużo lepiej utrzymuje swój smak i formę po krótkiej obróbce termicznej.
  • Zupy są podstawą polskiej kuchni i słusznie – jest to bardzo lekkostrawny i zdrowy posiłek. Do tradycyjnej pomidorówki, rosołu lub kartoflanki, warto dorzucić nieco jarmużu, aby dodatkowo ją wzbogacić. Jako że zupy z reguły gotuje sie conajmniej pół godziny, jarmuż będzie na tyle miękki, że nawet dzieci nie będą miały problemu z pogryzieniem go.
  • Kolejnym sposobem na to jak jeść jarmuż jest potrawa makaronowa. W związku z tym, że nie zmienia on zbytnio swojej tekstury podczas krótkiej obróbki termicznej, pocięty na paski i dodany do sosu śmietanowego lub serowego, będzie doskonałą alternatywą dla klasycznego spaghetti bolognese lub alla carbonara.
  • W Stanach Zjednoczonych furorę robią chipsy jarmużowe. Do ich przyrządzenia wystarczą przyprawy i/lub zioła, które lubisz najbardziej, troszkę soli i rozgrzany piekarnik. Jesli do tego przyrządzisz domowę salsę lub guacamole, twoi goście na pewno będą bardzo zaskoczeni, a koleżanki nie będą narzekały na następny dzień, że zjadły za dużo chipsów!

Warto więc chociaż spróbować włączyć jarmuż do swojej codziennej diety, ponieważ jak pokazują badania, wiele chorób można wyleczyć już w zalążku za pomocą zdrowego odżywiania. W okresie wzmożonej zachorowalności na przeziębienie i grypę, naturalne witaminy powinny być twoim arsenałem do walki z wirusami i bakteriami. Szczególnie w tak atrakcyjnej i pysznej formie.

Autor: Beata Uzarska – Juszkiewicz

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *