Często wydaje nam się, że metodą na pozbycie się niechcianych kilogramów jest ograniczenie ilości posiłków w ciągu dnia. Jednak, nic bardziej mylnego. Otóż właśnie nadmierne, a więc trwające ponad cztery godziny przerwy między posiłkami prowadzą bezpośrednio do odkładania się tkanki tłuszczowej. Wynika to z tego, iż organizm taki „ post” postrzega jako zagrożenie i magazynuje zapasy, przede wszystkim w postaci tkanki tłuszczowej . Jedz od 3-5 posiłków dziennie, nie zapominając o śniadaniu.
Do prawidłowego funkcjonowania nasz organizm potrzebuje niezbędnych składników takich jak węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy i minerały. Te wszystkie związki dostarczamy do organizmu wraz z pożywieniem. Jeżeli to co jemy nie zawiera ich w odpowiedniej ilości, nasz organizm nie ma niezbędnych składników do wzrostu i prawidłowego działania. W wyniku czego pojawiają się problemy ze skórą, czujemy się osłabieni, często dotykają nas różne choroby, mamy łamliwe włosy czy paznokcie. Aby zapobiec temu należy urozmaicać posiłki. W naszym jadłospisie powinny pojawić się produkty zbożowe nie tylko w postaci pieczywa, ale także wszelkiego rodzaju kasz i makaronów z pełnego ziarna. Bardzo ważny składnikiem jest białko, które należy dostarczać wraz z produktami pochodzenia roślinnego jak i zwierzęcego. Nie zapominajmy o warzywach i owocach będących źródłem błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów. Ze względu na niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm w/w składników powinniśmy zjadać ok 600-700g warzyw i owoców dziennie
Woda stanowi przeciętnie 60% masy ciała człowieka. Jest ona głównym składnikiem każdej komórki organizmu. Bez jedzenia jesteśmy w stanie przeżyć ponad miesiąc, natomiast bez wody tylko kilka dni. Wynika to z faktu, iż woda stanowi środowisko do reakcji biochemicznych , będących podstawą naszego życia. Dzięki niej usuwane są z organizmu toksyny oraz transportowane składniki odżywcze. Dziennie powinniśmy wypijać od 1,5-2l wody. Wypijając odpowiednią ilość płynów jesteśmy w stanie zapewnić naszej skórze dostateczny poziom nawilżenia. Do codziennego picia najlepiej wybierać wodę średniozmineralizowaną z małą zawartością sodu.
Nie bez powodu popularne jest zdanie „jesteś tym co jesz”, poprzez jedzenie wprowadzamy do organizmu różne szkodliwe substancje. Najczęściej nie zwracamy na to uwagi, ponieważ są one zawarte w produktach, bardzo smacznych i kuszących nas. Niestety te szkodliwe substancje są magazynowane w organizmie, zanieczyszczając go i w dłuższym okresie powodując występowanie różnych chorób.
Bardzo duże znaczenie w zachowaniu prawidłowej masy ciała ma ograniczenie spożywania tłuszczów zwierzęcych oraz produktów o dużej zawartości cholesterolu. Jak wiadomo tłuszcz występuje nie tylko w formie widocznej, z której jest nam prościej zrezygnować. Często nieświadomie przekraczamy 30% dziennego zapotrzebowania na energię pochodzącą z tłuszczu spożywając go w formie „ukrytej”. Dlatego powinniśmy ze swojej diety wykluczyć nie tylko spożywanie tłustych mięs, tłustych wędlin, ale także: lodów, ciastek, kremów, chipsów. Ważnym aspektem jest również sposób przyrządzania potraw. Spośród różnych technik kulinarnych najlepiej wybrać gotowanie, pieczenie bez tłuszczu lub duszenie.
Niestety większość z nas nie umie sobie odmówić kawałka ciastka, małego batonika, czy kilku landrynek. Nie mówiąc już o tym, aby wypić nieposłodzoną kawę lub herbatę. Należy jednak pamiętać o tym, że cukier to źródło „pustych” kalorii. Konsekwencją regularnie spożywanych produktów zawierających cukier prosty może być nadwaga, a nawet otyłość.
Aby coś dobrze smakowało nie potrzeba beczki soli. Jednak nadal większość z nas nie wyobraża sobie bez niej kanapki, sałatki czy zupy. Eksperci z Polskiego Towarzystwa Kardiologicznego ostrzegają przed nadmiarem spożywania chlorku sodu. W Polsce spożywamy go 3 razy więcej, niż zaleca WHO, czyli około 15 g na dobę! Dosalanie potraw dużą ilością soli przyczynia się do powstawania nadciśnienia tętniczego, zawałów serca, udarów mózgu oraz nowotworów żołądka. Pamiętajmy, że sól nie znajduje się tylko tam, gdzie ją dosypujemy. Starajmy się korzystać z bogactwa innych przypraw, które również bardzo dobrze podkreślą smak spożywanych potraw.
Alkohol nie powinien nam się kojarzyć tylko z procentami. Choć trudno nam to sobie wyobrazić zawiera on prawie tyle samo kalorii, co tłuszcz! 1 g alkoholu to 7 kcal, a tłuszczu -9 kcal. Dodatkowo napoje alkoholowe blokują spalanie tłuszczu oraz pobudzają apetyt.
Dietetyk Elżbieta Kracik