Każdemu, komu wydaje się, że dieta wegetariańska musi być nudna… dajemy solidnego prztyczka w nos! O to przed Wami: pyszna i łatwa w wykonaniu wegetariańska pizza z szpinakiem, bobem i ogórkiem małosolnym. Zaskocz znajomych i rodzinę zdrowym i smacznym wege obiadem.
Składniki na ciasto do pizzy:
mąka
olej
drożdże
szczypta cukru i soli
mleko
Składniki na wierzch pizzy:
Ser ( według uznania, może być mozarella lub ser pleśniowy, który idealnie komponuje się ze szpinakiem)
szpinak mrożony
bób
por
ogórek małosolny
oregano
sos pomidorowy (przecier pomidorowy, łyżeczka dowolnej musztardy, odrobina pieprzu cayenne, sól, pieprz, cukier, oregano)
1. W pierwszej kolejności wykonujemy ciasto ( podane proporcje dotyczą standardowej blachy z piekarnika).
Ok 1,5 szklanki mąki wsypać do miski, dodać dwie łyżki oleju, szczyptę cukru i soli, wymieszać, odstawić.
2. W międzyczasie w ciepłym mleku (ok 1/3 szklanki), rozpuścić drożdże (30 g świeżych lub paczka instant), dodać do mąki, wymieszać, uzupełnić ciepłą wodą, jeśli jest taka potrzeba. Ciasto musi być delikatne, ale nie przyklejać się do stołu i nadawać do wyrobienia. Przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upływie godziny, ciasto ugnieść i ponownie odstawić w ciepłe miejsce.
3. W międzyczasie mieszamy składniki do sosu pomidorowego, doprawiamy do smaku. Nagrzewamy piekarnik do ok.200-220 stopni.
4. Gotowe ciasto rozgniatamy na oprószonej mąką blasze, smarujemy sosem pomidorowym. Równomiernie rozkładamy składniki: szpinak, bób i pokrojony w plasterki ogórek oraz por. Posypujemy obficie oregano.
5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem ok. 15-20 minut. W czasie pieczenia kontrolujemy stan naszej pizzy.
Jesteś mięsożercą? Dodaj do pizzy pikantne chorizo lub tuńczyka!
Autor: Weronika Tomyślak
wygląda apetycznie
Podejrzewam, że jest pyszna ale i tak patrząc na nią.. brakuje mi tu jakiegoś mięsa 😉 Tak, wiem, że właśnie o to chodziło.. 😉
trzeba będzie spróbować pizza w wersji bez mięsnej także może być smaczna:)