Taka króciutka, jedno czy też dwudniowa dieta oczyszczająca jest dla organizmu bardzo pożyteczna. Układ trawienny ma okazję odpocząć, a dodatkowo te krótkie diety mocno zagrzewają nas do dalszej walki o lepsze efekty, ponieważ jednodniowa dieta oczyszczająca – o ile trzymamy się jej reguł – znacznie poprawia nasz wygląd.
Taką dietę najlepiej stosować raz w tygodniu zwłaszcza wtedy, gdy dzień wcześniej pozwoliłyśmy sobie na zbyt wiele kalorii.
Musisz pamiętać, że chociaż ograniczenie kalorii w takiej diecie jest naprawdę zdrowe, to możesz być przez to nieco osłabiona. Dlatego swoją dietę zaplanuj najlepiej na dni wolne od pracy – na weekend, czy na jakieś święto, kiedy nie musisz wychodzić z domu i możesz sobie pozwolić na słodkie lenistwo
Pamiętaj, żeby w dzień poprzedzający dietę, nie jeść zbyt obfitej kolacji. Najlepiej weź mały kubeczek naturalnego jogurtu i dorzuć do niego kilka łyżek musli. Odrzuć gazowane i słodkie napoje, zamień je na wodę, i ziołowe herbatki.
Będziesz musiała się zaopatrzyć w dużą ilość jabłkowego soku. Możesz kupić go w sklepie- o ile będzie w stu procentach naturalny, i nie dosładzany, lub przygotować samodzielnie, za pomocą sokowirówki.
Śniadanie: ugotuj jajko na miękko, które możesz zjeść z pieprzem i solą. Do tego szklanka soku jabłkowego i herbata bez cukru. Jeżeli nie potrafisz rozpocząć dnia bez kawy, możesz wypić jedną filiżankę – ale czarną i nie dosładzaną.
Przekąska: W porze drugiego śniadania. Tutaj możesz pozwolić sobie na jedno, średniej wielkości jabłko
Pora obiadowa: Wolno Tobie zjeść naturalny serek homogenizowany w ilości 150 gram. Do tego możesz przygotować owocową sałatkę, w ilości 2 łyżki. W wyborze owoców masz pełną dowolność. Oczywiście i tutaj nie może zabraknąć szklanki soku jabłkowego.
Podwieczorek: Kolejna szklanka soku z jabłek
Kolacja: Jadłaś kiedyś zapiekankę z grejpfruta? Nie? W takim razie zjesz teraz. Wydrąż z niego miąższ, a później pokrój na małe kawałki. Wymieszaj miąższ z odcedzonym tuńczykiem w kawałkach – w ilości jedna łyżka. Do całości dorzuć jeszcze dwa, rozdrobnione włoskie orzechy i wymieszaj. Teraz przełóż farsz do połówek owocu i włóż do piekarnika na małe trzy minutki.
Grejpfruta zjedz z lodową sałatą – możesz pozwolić sobie na połowę główki, polanej sosem vinegret. Dopełnieniem menu będzie oczywiście szklanka soku jabłkowego