– 6-7 dużych ziemniaków
– 2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skóry
– 3 duże cebule
– 100g serka typu brie
– 4 ząbki czosnku
– bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, pieprz
– sos beszamelowy – przepis na sos znajdziecie tutaj: makaron cannelloni z beszamelem
– 3-4 łyżki oleju
1. Ziemniaki obrać, następnie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej grubości ok. 3 mm. Uwaga! Przyda się bardzo ostry nóż.
2. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Olej rozgrzać na patelni, cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obficie posolić, zeszklić.
3. Dodać pomidory z puszki, ponownie posolić do smaku, popieprzyć, dodać odrobinę pieprzu cayenne. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać do pomidorów. Trzymać na ogniu ok. 20 min do zredukowania wody. Jeśli sos jest zbyt mało słony, dosolić. Dodać garść posiekanej świeżej bazylii, lub szczyptę suszonej.
4. Zrobić beszamel według tego przepisu. Polecamy nieco rzadszy, aby ziemniaki miały okazję ugotować się w nim i nim nasiąknąć.
5. Część beszamelu nalać na dno naczynia żaroodpornego, po czym ułożyć cienką warstwę z plastrów ziemniaka. Polać nieco beszamelem i oprószyć gałką muszkatołową. Znów przykryć cienką warstwą ziemniaków. Następnie umieścić warstwę z sosu pomidorowego. Ponownie nałożyć warstwy odpowiednio ziemniaki, beszamel, gałka muszkatołowa, ziemniaki. Na wierzch ułożyć równomiernie pokrojony w plastry ser brie. Całość zalać resztą sosu, posypać tymiankiem i bazylią.
6. Piekarnik rozgrzać na ok. 200 stopni, zapiekać przez ok 40 min, sprawdzać, czy ziemniaki są już miękkie.
7. Po wyjęciu dać odpocząć zapiekance. Podawać z surówkami lub mizerią. Idealnie smakuje także ze smażonym boczkiem lub kiełbasą, które można dodać do sosu pomidorowego.
Nasza zapiekanka ziemniaczana z beszamelem jest już gotowa, smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak