Strona Główna » Coś na ząb » Szybka zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Szybka zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

Szybka zapiekanka ziemniaczana z beszamelem to idealna propozycja na pyszny i tani obiad. Jest niezwykle prosta w wykonaniu, a bogactwo przypraw i ziół czyni ją niebywale aromatyczną.

szybka zapiekanka ziemniaczana

Zapiekanka ziemniaczana z beszamelem – składniki:

– 6-7 dużych ziemniaków

– 2 puszki pomidorów pokrojonych, bez skóry

– 3 duże cebule

– 100g serka typu brie

– 4 ząbki czosnku

– bazylia, tymianek, gałka muszkatołowa, pieprz cayenne, sól, pieprz

– sos beszamelowy – przepis na sos znajdziecie tutaj: makaron cannelloni z beszamelem

– 3-4 łyżki oleju

Zapiekanka ziemniaczana przepis:

1. Ziemniaki obrać, następnie pokroić na cieniutkie plasterki, najlepiej grubości ok. 3 mm. Uwaga! Przyda się bardzo ostry nóż.

zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

2. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Olej rozgrzać na patelni, cebulę pokroić w piórka, wrzucić na rozgrzany tłuszcz, obficie posolić, zeszklić.

zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

3. Dodać pomidory z puszki, ponownie posolić do smaku, popieprzyć, dodać odrobinę pieprzu cayenne. Czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać, dodać do pomidorów. Trzymać na ogniu ok. 20 min do zredukowania wody. Jeśli sos jest zbyt mało słony, dosolić. Dodać garść posiekanej świeżej bazylii, lub szczyptę suszonej.

zapiekanka ziemniaczana

4. Zrobić beszamel według tego przepisu. Polecamy nieco rzadszy, aby ziemniaki miały okazję ugotować się w nim i nim nasiąknąć.

5. Część beszamelu nalać na dno naczynia żaroodpornego, po czym ułożyć cienką warstwę z plastrów ziemniaka. Polać nieco beszamelem i oprószyć gałką muszkatołową. Znów przykryć cienką warstwą ziemniaków. Następnie umieścić warstwę z sosu pomidorowego. Ponownie nałożyć warstwy odpowiednio ziemniaki, beszamel, gałka muszkatołowa, ziemniaki. Na wierzch ułożyć równomiernie pokrojony w plastry ser brie. Całość zalać resztą sosu, posypać tymiankiem i bazylią.

zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

zapiekanka ziemniaczana z beszamelem

6. Piekarnik rozgrzać na ok. 200 stopni, zapiekać przez ok 40 min, sprawdzać, czy ziemniaki są już miękkie.

7. Po wyjęciu dać odpocząć zapiekance. Podawać z surówkami lub mizerią. Idealnie smakuje także ze smażonym boczkiem lub kiełbasą, które można dodać do sosu pomidorowego.

Nasza zapiekanka ziemniaczana z beszamelem jest już gotowa, smacznego!

ziemniaczana zapiekanka

Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *