– paczka makaronu cannelloni
– ok. 600g mięsa mielonego wieprzowo – wołowego
– słoiczek 200g koncentratu pomidorowego
– puszka groszku konserwowego
– pół puszki kukurydzy
– ok. 200g pieczarek
– 2 ząbki czosnku
– 1,5 cebuli
– kostka mięsna, sól, pieprz, bazylia, papryka czerwona słodka, papryka ostra, bazylia
– 4 łyżki oleju
– 100 g startego cheddara
– ponadto na sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 3 łyżki mąki, 400 ml mleka, sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Na patelni rozgrzać olej. Pieczarki umyć i pokroić w ćwiartki. Wrzucić na olej i smażyć do odparowania wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę, następnie dorzucić do pieczarek, posolić, popieprzyć i podsmażać do zeszklenia.
2. Dodać mięso mielone. Smażyć dodając kostkę mięsną, sporą ilość papryki słodkiej, łyżeczkę papryki ostrej, posiekany na drobno czosnek. Posolić i popieprzyć do smaku, pod koniec dodać bazylię. My użyliśmy wysokiej jakości bazylii GUSTUS.
3. Dodać koncentrat pomidorowy oraz ok. pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszać i podsmażać jeszcze chwilę. Na sam koniec dodać groszek i kukurydzę.
4. Zrobić beszamel. W garnuszku podgrzać mleko wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. W rondlu z grubym dnem rozpuścić masło, następnie podczas energicznego mieszania dodać mąkę. Uwaga na grudki! Dodać ciepłe mleko wraz z przyprawami, wciąż intensywnie mieszając. Gotować na wolnym ogniu aż do stopniowego gęstnienia sosu beszamelowego. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej.
5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę beszamelu. Następnie faszerować ciasno cannelloni farszem z mięsa i układać ściśle w naczyniu żaroodpornym. W zależności od wielkości i wysokości naczynia można ułożyć jedną warstwę z cannelloni lub dwie.
6. Po zakończeniu układania makaronu, jeśli pozostał nam farsz, można nim wypełnić luki w naczyniu. Całość oprószyć startym serem cheddar, a następnie polać resztą beszamelu.
7. Zapiekać pod przykryciem w 200 stopniach aż do zmięknięcia makaronu (sprawdzać widelcem). Jeśli nie posiadamy pokrywy na naszą brytfannę, idealnie nada się folia aluminiowa.
Po wyjęciu z piekarnika, makaron cannelloni z mięsem mielonym powinien odpocząć pod przykryciem ok. pół godziny. Smacznego!
Autor: Weronika Tomyślak
[…] przepis (bo została mi po pierwszym daniu połowa makaronu) znalazłam na stronie Mam na to sposób (TU LINK). Zdjęcia może były „nocne”, ale ten brak ideału mnie przekonał. I groszek, który […]
Amatorstwo i to na żenująco niskim poziomie.. Nigdy cannelloni nie układa się jak w walizce. Wystarczy poczytać o tym