Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Dieta » Bomby witaminowe: 9 wiosennych warzyw i owoców, które warto jeść

Bomby witaminowe: 9 wiosennych warzyw i owoców, które warto jeść

Wiosną nasz organizm wymaga szczególnej troski i pomocy w nabraniu energii oraz witalności, które w miesiącach zimowych nieco przygasły. Wiosenne bomby witaminowe, czyli świeże owoce i warzywa, których pojawia się coraz więcej na naszych straganach, kuszą pięknym wyglądem i aromatem. Warto po nie sięgać, bowiem nie tylko wspaniale smakują, lecz przede wszystkim stanowią źródło cennych składników mineralnych i witamin, których wczesną wiosną szczególnie nam potrzeba.

Bomby witaminowe – na rozbudzenie i witalność

Zima już za nami, a wraz z nią odeszły w zapomnienie pochmurne dni, długie wieczory, podczas których nieraz brakowało pomysłu co ze sobą zrobić. Teraz dnie są coraz pogodniejsze, a im więcej słońca, tym więcej optymizmu i chęci do działania.

Dlatego nasza dieta w tym czasie powinna być bogata w witaminy i związki mineralne, które w najlepszy sposób wpływają na nasze samopoczucie, zdrowie, witalność i dodają energii. Wzmożona aktywność fizyczna podczas wiosennych miesięcy, również wymaga cennych mikroelementów, które dostarczą organizmowi siły i odporności na wszelkie infekcje i wirusy.

Co warto jeść?

Najsmaczniejsze i najzdrowsze bomby witaminowe często znajdziemy we własnych ogródkach, a nawet w doniczkach na parapecie kuchennego okna. Szczypiorek, rzeżucha, samodzielnie wyhodowane pomidorki, to najcenniejsze dodatki do wiosennych kanapek i potraw.

Sprawdź, które wiosenne warzywa i owoce dostarczą ci najwięcej cennych składników mineralnych i witamin:

  1. Rzodkiewka – w Chinach uznawana nawet za roślinę leczniczą i rzeczywiście, posiada właściwości obniżające ciśnienie, a także pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Współcześnie stosuje się wyciągi z rzodkwi jako cenne lekarstwo w chorobach dróg żółciowych. Wiosenna rzodkiewka to przede wszystkim bogate źródło antyutleniaczy, które skutecznie likwidują wolne rodniki i pomagają w procesach detoksykacyjnych, oczyszczając nasz organizm. Ostry smak to zasługa olejków eterycznych, które dodatkowo wpływają na wyrazisty aromat potraw. Rzodkiewka zawiera bardzo dużo białka i soli mineralnych, co wpływa na jej wartości odżywcze. bomby witaminowe

  2. Szczypiorek – niesamowicie zdrowy i bogaty w witaminy B1 i B2 oraz witaminę C. Zawiera także magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, karoten, sód, fosfor i chlor. Posiada właściwości bakteriobójcze, a także pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dzięki sporej ilości olejków eterycznych, jest bardzo aromatyczny i działa pobudzająco na nasz apetyt. Szczypiorek ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, lecz najczęściej sięgamy po niego jako dodatek do kanapek i sałatek. bomby witaminowe

  3. Czosnek i cebula – kolejne obok szczypiorku rośliny z rodziny liliowatych, posiadające olbrzymie ilości witamin i związków mineralnych. Wpływają na wzmocnienie odporności organizmu, obniżają poziom cholesterolu i działają bakteriobójczo. Ponadto czosnek wykazuje działanie zbliżone do antybiotyku. bomby witaminowe

  4. Sałata – zawarty w niej kwas foliowy jest szczególnie ważny w żywieniu kobiet w ciąży. Ponadto ilość odmian sałaty jest tak duża, że każdy może wybrać tę, która najbardziej odpowiada mu smakiem i aromatem. Sałata zawiera sporo witamin z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń i fosfor. bomby witaminowe

  5. Pomidor – ciśnie mi się na usta pytanie: „czy jest ktoś, kto nie lubi pomidorów?” – no bo jak tu ich nie lubić, skoro są tak cennym składnikiem naszej diety. Soczyste, aromatyczne, lekkostrawne i zawierające mnóstwo witamin, idealnie sprawdzają się jako dekoracja kanapek, a przetwory chętnie wykorzystujemy do zup i sosów. Pomidory stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, pomagających w zapobieganiu nowotworom, a także witaminy K, C i PP. bomby witaminowe

  6. Warzywa strączkowe – najlepiej wyhodowane we własnym ogródku, to źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia przemianę materii, jednocześnie dostarczając cennych witamin i minerałów. Fasolka, bób, czy groszek, sprawdzą się idealnie jako składniki wiosennych zup i zapiekanek. bomby witaminowe

  7. Jabłka – niezawodny antyutleniacz, reduktor cholesterolu i wspomagacz procesów trawiennych. Przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn i dostarczają witaminy C. Do tego chronią przed zaparciami i zawałem, a także wzmacniają nasze zęby. Nic tylko zajadać. bomby witaminowe

  8. Śliwki – kolejny „wymiatacz” antyoksydantów, bogaty w błonnik i pektyny, które działają przeczyszczająco, pomagając pozbyć się z organizmu szkodliwych, zalegających „złogów”. Świeże śliwki są zdrowsze niż suszone, które wprawdzie posiadają o wiele więcej witamin, lecz także cukrów. Ponadto śliwki zapobiegają zaparciom i co za tym idzie, chronią nasze jelita przed nowotworami. bomby witaminowe

  9. Gruszki – jako jedyne owoce posiadają jod, który wpływa dobroczynnie na naszą tarczycę. Ponadto zawarty w nich bor usprawnia pracę mózgu, wspomaga koncentrację i pracę szarych komórek. Potas zawarty w gruszkach obniża ciśnienie krwi. Ich słodki smak i duża zawartość soku wykorzystywana jest w sztuce kulinarnej do sporządzania deserów, ciast, kompotów i dżemów owocowych.bomby witaminowe

Jedz na zdrowie

To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Fascynujące jest to, że natura tak hojnie obdarza nas owocami i warzywami, których właściwości pomagają w leczeniu wielu schorzeń, są wykorzystywane w kosmetologii i farmaceutyce. Warto sięgać po świeże sezonowe owoce i warzywa, których zawartość witamin i składników mineralnych ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Witaminowe bomby są smaczne i można je w różnoraki sposób wykorzystać w swojej kuchni. Pomyśl o tym.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *