Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Dieta » Szpinak właściwości odżywcze i zdrowotne

Szpinak właściwości odżywcze i zdrowotne

Szpinak właściwości odżywcze i zdrowotne ma bardzo bogate. Jakie są właściwości szpinaku? Czym doprawić szpinak? Z czym jeść szpinak? Kto nie powinien jeść szpinaku? Na te i inne pytania odpowiada specjalista ds. żywienia.

Z czym szpinak?

Niestety, wiele osób nie przepada za szpinakiem nie wiadomo dlaczego? Smak szpinaku jest faktycznie specyficzny jednakże odpowiednie doprawienie go np. dużą ilością czosnku gwarantuje znakomity smak i zapach. Dodatkowo szpinak można wykorzystywać do wielu potraw np. do dań z makaronem, z kurczakiem, zup czy zapiekanek warzywnych.

Zachęcam do zapoznania się z przepisem na:  „szybki obiad z makaronem” – pyszny makaron ze szpinakiem!

Szpinak warto łączyć ze składnikami pokarmowymi bogatymi w wapń jak np. jajka czy jogurt, ze względu na dużą ilość szczawianów znajdujących się w szpinaku, które z kolei wpływają odwadniająco na organizm.

Szpinak właściwości odżywcze i zdrowotne:

– szpinak jest bogaty w żelazo, jednakże jest mało przyswajalne, zatem mimo tego, iż szpinak zawiera go wiele, nie wpłynie on w bardzo dużym stopniu na zwiększenie poziomu żelaza w organizmie;
– kwas foliowy (folacyna) m.in. niezbędny do syntezy białek oraz kwasów nukleinowych, polecany w szczególności kobietom w ciąży, gdyż zapobiega wadom układu nerwowego płodu;
– hormon sekretyna, która wpływa na proces trawienia;
– bogaty jest też m.in. w magnez, potas, więcej o działaniu potasu tutaj, wapń, beta-karoten oraz witaminy K, A, C, B6 i B2;
– zawiera również flawonoidy i antyoksydanty chroniące przed wolnymi rodnikami oraz obniżające poziom cholesterolu;
– zwiększa odporność naszego organizmu;
– jest lekkostrawny i polecany osobom mające problemy z zaparciami.

Najlepiej spożywać szpinak świeży, który może być wspaniałym komponentem sałatki warzywnej z dodatkiem oliwy.

Kto powinien ograniczyć szpinak w diecie ?

  • osoby cierpiące na dne moczanową;
  • osoby z osteoporozą – utrudnia przyswajanie wapnia z do organizmu;
  • osoby mające problemy z nerkami, trzustką oraz wątrobą.

Powyższy artykuł został przygotowany przez doradcę ds. żywienia, Paulinę, która prowadzi świetnego bloga pełnego inspiracji dla każdego kto dba o zdrowie i piękny wygląd.
Zapraszamy na jej bloga oraz fanpage na fb.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *