Aglio e olio czyli spaghetti z czosnkiem i oliwą
Aglio olio to najlepszy pomysł na szybki obiad z makaronem. Jego przygotowanie nie zajmuje więcej niż 15 minut, a efekt jest przepyszny. Niby zwykłe spaghetti z czosnkiem i oliwą oraz chilli, a dosłownie zachwyca smakiem!
Aglio e olio – składniki:
- makaron spaghetti
- 5 ząbków czosnku
- natka pietruszki
- 1 mała papryczka chilli
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- parmezan lub inny ser o dość wyrazistym smaku
- sól
Składniki spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
Aglio olio przepis:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy zduszony przez praskę czosnek.
- Dodajemy drobno pokrojoną papryczkę chilli.
- Gdy czosnek się zarumieni, wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy.
- Natkę pietruszki myjemy, siekamy i wrzucamy na patelnię. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli makaron jest suchy, dodajemy trochę więcej oliwy i jeszcze chwilę podsmażamy.
- Makron solimy do smaku.
- Podajemy z dużą ilością tartego parmezanu.
Spróbuj też: Aromatyczny makaron puttanesca
Aglio e olio to niby tylko zwykłe spaghetti z czosnkiem i oliwą, ale efekt jest naprawdę przepyszny! Jeśli marzy Wam się szybki obiad z makaronem, nie ma lepszej opcji aniżeli właśnie aglio. To taki makaronowy fast food, który przyrządzić może każdy. Jeśli jeszcze nigdy nie próbowałaś tego dania, koniecznie spróbuj! Lista składników brzmi niepozornie, ale efekt końcowy —-> MNIAM!
Sprawdź najnowsze promocje w Lidlu!
Autor: mamnatosposob
Tagi