Co zrobić z patisona i dlaczego warto go jeść?
Jeżeli znudziło Cię gotowanie potraw, w których do tej pory się specjalizowałaś, chcesz zaskoczyć samą siebie, rodzinę i przyjaciół czymś wyjątkowym, przeczytaj ten artykuł do końca. Znajdziesz w nim wskazówki co zrobić z patisona, jego właściwości i dlaczego tak naprawdę warto go wprowadzić do swojego menu.
Patison
Jest to warzywo z rodziny dyniowatych, które rośnie głównie w Ameryce Południowej. Jeśli zdecydujesz się poszukać go w sklepowych alejkach – szukaj warzywa, które swoim kształtem przypomina UFO. Jego smak przypomina nieco inne warzywa z jego rodziny, takie jak cukinia lub dynia piżmowa. Patison jest coraz bardziej dostępny szczególnie w dużych supermarketach, ale postaraj się szukać warzyw wolnych od przebarwień, z jędrną skórą.
Co zrobić z patisona?
- W zasadzie wszystko! Po umyciu i obraniu można go jeść na surowo, ugotowany, smażony i pieczony. Surowy szczególnie nadaje się do sałatek, możesz nawet poprosić swoich gości, aby spróbowali zgadnąć co tak naprawdę jedzą. Pokrojonego cienko lub w kostkę można również zamarynować, by to sezonowe warzywo służyło ci smakiem przez cały rok. W sklepach możesz również kupić sałatki w słoiku, które w swoim składzie maja patisona, ale dużo lepiej smakować będzie twoja autorska kompozycja.
- Małym dzieciom, które już mają ząbki i lubią gryźć, możesz patisona ugotować na parze. Dzięki temu zachowasz wszystkie składniki odżywcze, a tych w nim nie brakuje. Przy daniach duszonych patison świetnie się sprawdzi, pod warunkiem, że nie dodasz go na samym początku gotowania, gdyż może się rozgotować. Szybkie smażenie w bardzo wysokiej temperaturze, charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej, również świetnie się sprawdzi. Wystarczy pokroić go na równe kawałki z innymi warzywami, dodać sos sojowy, doprawić olejem orzechowym by uzyskać orientalną i szybką potrawę, która postawi cię na nogi.
- Jeżeli masz w swojej kuchni genialny wynalazek zwany elektrycznym grillem, tak jak inne dyniowe warzywa, patison może wspaniale wzbogacić twoje codzienne menu. Co zrobić z patisona, będzie z pewnością dobrym pytaniem dla fanek faszerowanych warzyw, jak papryka i bakłażan. Wystarczy wydrążyć nadzienie, doprawić, połączyć z dowolnymi składnikami i zapiec pod serem. Przygotowanie patisona zależy wyłącznie od twojej fantazji i upodobań kulinarnych.
Dlaczego jeść patisona?
Patison jest warzywem o niskiej zawartości tłuszczu, dlatego polecany jest szczególnie osobom, które borykają się z wysokim cholesterolem i nadciśnieniem. Jest niskokaloryczny i bogaty w witaminę C oraz takie minerały jak magnez i potas. Coś smacznego i zdrowego dla ludzi z problemami sercowymi. Jest również bogaty w błonnik, co z pewnością ucieszy uskarżających się na kłopoty z układem pokarmowym. W końcu, jeżeli narzekasz na niedobory witaminy z grupy B, co jest nader częstym przypadkiem w Polsce, patison zapewni ci suplementację na cały dzień.
Przede wszystkim jednak to dlaczego warto i jak jeść patisona, nabiera szczególnego znaczenia właśnie jesienią i zimą. W tym okresie nasze organizmy potrzebują większej ilości paliwa, w postaci dobrego i pożywnego jedzenia. Lekarze przepisują magiczne suplementy, które mają zapewnić nam zdrowie, ale zanim po nie sięgniemy, warto chociaż spróbować uzyskać ten efekt w sposób jak najbardziej naturalny i smaczny. Na zdrowie!
Autor: Beata Uzarska – Juszkiewicz
Autor: mamnatosposob
Tagi