Strona Główna » Blogostrefa » Jak przygotować owsiankę?

Jak przygotować owsiankę?

Są różne szkoły robienia owsianki. Jedni wolą ją na słodko, inni na słono. Jedni z mlekiem, a inni zdecydowanie z wodą. Jedni zalewają płatki owsiane na noc, inni gotują je prosto z paczki.  Jak przygotować owsiankę, żeby była naprawdę smaczna?

Jak przygotować owsiankę?

Wiesz, że coś a’la owsianka możesz tak naprawdę przygotować z różnych płatków? Smaczne są na przykład żytnie albo orkiszowe, i równie zdrowe, ale smakują nieco inaczej. Przygotowujemy je tak samo jak te owsiane. Oczywiście można je wsypać bezpośrednio do garnka z mlekiem czy z wodą i gotować – dość długo, by dobrze zmiękły. Ale można też wieczorem, przed pójściem spać, wsypać je do miseczki i zalać wodą albo mlekiem. Zmiękną do rana. I właściwie niewiele już im bzie trzeba do idealnego „stanu”. Wystarczy pogotować je jakieś 2-3 minutki.

Jeżeli nie musisz liczyć kalorii, możesz dosłodzić płatki zwykłym cukrem, jeśli natomiast jesteś na diecie i chcesz zjeść owsiankę w wersji fit, to zdecyduj się na jakieś słodziki albo na owoce – to najlepsza opcja. Owsianka z malinami czy truskawkami jest przepyszna.

Jak zrobić owiasnkę z piekarnika?

Są i tacy, co lubią kombinować w kuchni. Ale w przypadku owsianki naprawdę warto bo ta z piekarnika jest naprawdę pyszna. Płatki najlepiej zalać jakimś sokiem owocowym – własnoręcznie wyciśniętym. Może to być sok jabłkowy, pomarańczowy – taki, jaki macie akurat pod ręką. Najlepiej 2 razy więcej soku niż mamy płatków. Mieszamy. Odstawiamy na kilka chwil, żeby wszystko namiękło. Teraz można dorzucić owoce. Może jabłka i cynamon? No i trochę rodzynek. Nie zaszkodzi nawet, jeśli jesteś na diecie. Na górę też jabłuszka pokrojone w plasterki. I do piekarnika na jakieś 15- 20 minut. Pachnie cudownie, i smakuje obłędnie.

Płatki owsiane można jeść nie tylko w tradycyjnej owsiance. Można znich zrobić chlebek z mikrofali, można też dorzucić zamiast mąki do naleśników, albo do spodu od pizyy – na przykład brokułowej. Są idealnym składnikiem wszelkiego rodzaju placuszków, a nawet chleba. Smaczne, pożywne, i bardzo zdrowe. POLECAMY.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *