Przetwory z pomidorów są bardzo popularne. Ale kupujemy zazwyczaj sklepowe gotowce bo wydaje nam się, że ich przygotowanie zajmie nam zbyt wiele czasu. A to nie prawda. Bo na przykład suszone pomidory robi się bardzo szybko.
Na pewno samych pomidorów. Dobrze jest wybierać takie, które mają małą ilość miąższu – zwłaszcza jeżeli nie posiadacie specjalnej suszarki i zamierzacie suszyć je w piekarniku. Około 5 kilogramów na przygotowanie 5 słoiczków – takich 750 ml.
Będzie też potrzebna oliwa z oliwek – dobrej jakości. Ale możesz się także skusić na olej roślinny. Do tego ulubione zioła – pomidory przejdą ich smakiem. My często dodajemy czosnek, ale zdarza nam się również dorzucić oregano czy bazylię.
Umyj dokładnie pomidorki i przekroj wszystkie na pół, wzdłuż najdłuższej części. Wyjmij gniazda nasienne – ale ich nie wyrzucaj. Będziesz mogła przygotować z nich pomidorówkę, albo bazę do sosu bolońskiego. A teraz poukładaj pomidory jeden obok drugiego na blaszcze, wyłożonej papierem do pieczenia. Mają leżeć otworem do góry.
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę 200 stopni.Termoobieg. I mają się tak suszyć 2,5 do 3 godzin.
Po tym czasie wyjmujemy pomidorki, przekładamy je do słoiczków i zasypujemy ulubionymi ziołami. Później zalewamy oliwą, musi być jej o 1/4 więcej niż pomidorków, bo te bardzo napęcznieją a to ważne, by nie były odkryte bo zależy nam przecież, żeby chwilę w tej oliwie postały.
Można też je zapasteryzować. Trzeba wówczas podgrzać oliwę do czasu aż zacznie dymić – nie gotować. Uwaga , będzie bardzo gorąca. Przelewamy ją do słoików, Zakręcamy nakrętki, wycieramy słoiczki i odwracamy do góry nogami. Tak przygotowane suszone pomidory mogą stać nawet rok i na pewno się nie zepsują.