Strona Główna » Coś na ząb » Domowe rafaello – po co przepłacać?

Truffelki są bardzo smaczne i wcale nietrudne do przygotowania. Co prawda ich wykonanie jest troszkę rozłożone w czasie, ale zachwycą każdego amatora kokosa i migdałów. Dziś, przygotujesz z nami domowe rafaello. Do dzieła!

Potrzebne są nam:

Pół szklanki cukru rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody

250 g mleka w proszku (nie w granulacie)

250 g masła w temperaturze pokojowej

350 g wiórków kokosowych

Paczka migdałów obranych ze skórki

2 duże wafle tortowe zmiksowane w blenderze albo dobrze pokruszone w misce (można zamiast wafli dodać np biszkopt który nam został nieużyty, albo inne ciasto pokruszone, które akurat nam zbywa)

10ml likieru kokosowego (w wersji dla dzieci można pominąć choć daje on dużo smaku)
domowe rafaello

Z wiórków kokosowych odsypujemy 100g i zostawiamy do obtoczenia.Pozostałe składniki, poza migdałami wrzucamy do miski i miksujemy. Masa może być dość luźna, ale teraz wkładamy ją do lodówki na około godzinę.

domowe rafaello

Po wyjęciu z lodówki, z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości trufelków rafaello nie zapominając, że do środka każdego z nich należy włożyć po migdale:

domowe rafaello

Następnie obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych. Jeśli wiórki nie chcą nam się przylepić wystarczy do miseczki wlać trochę mleka, obtoczyć w nim nasza kuleczkę i dopiero wtedy zanurzyć w wiórkach kokosowych

domowe rafaello

Trufelki trzeba przechowywać w lodówce. Mogą nam posłużyć do przyozdobienia tortu, ale super prezentują się na stole samodzielnie w maleńkich papilotkach i bardzo smakują nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.

domowe rafaello
Domowe rafaello przygotowała dla nas Kinga Zieja
Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *