Truffelki są bardzo smaczne i wcale nietrudne do przygotowania. Co prawda ich wykonanie jest troszkę rozłożone w czasie, ale zachwycą każdego amatora kokosa i migdałów. Dziś, przygotujesz z nami domowe rafaello. Do dzieła!
Potrzebne są nam:
Pół szklanki cukru rozpuszczone w pół szklanki gorącej wody
250 g mleka w proszku (nie w granulacie)
250 g masła w temperaturze pokojowej
350 g wiórków kokosowych
Paczka migdałów obranych ze skórki
2 duże wafle tortowe zmiksowane w blenderze albo dobrze pokruszone w misce (można zamiast wafli dodać np biszkopt który nam został nieużyty, albo inne ciasto pokruszone, które akurat nam zbywa)
10ml likieru kokosowego (w wersji dla dzieci można pominąć choć daje on dużo smaku)
Z wiórków kokosowych odsypujemy 100g i zostawiamy do obtoczenia.Pozostałe składniki, poza migdałami wrzucamy do miski i miksujemy. Masa może być dość luźna, ale teraz wkładamy ją do lodówki na około godzinę.
Po wyjęciu z lodówki, z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości trufelków rafaello nie zapominając, że do środka każdego z nich należy włożyć po migdale:
Następnie obtaczamy kuleczki w wiórkach kokosowych. Jeśli wiórki nie chcą nam się przylepić wystarczy do miseczki wlać trochę mleka, obtoczyć w nim nasza kuleczkę i dopiero wtedy zanurzyć w wiórkach kokosowych
Trufelki trzeba przechowywać w lodówce. Mogą nam posłużyć do przyozdobienia tortu, ale super prezentują się na stole samodzielnie w maleńkich papilotkach i bardzo smakują nie tylko dzieciom, ale również dorosłym.
Domowe rafaello przygotowała dla nas Kinga Zieja
Autor: mamnatosposob
Tagi