Prosty w wykonaniu przepis na chińszczyznę – kurczak z ryżem o aromatycznym, imbirowym smaku. Zapiekanka jest bardzo prosta w wykonaniu, ale za to przepyszna!
Kurczak z ryżem – składniki
2 piersi kurze
2 średnie cebule
1,5 szklanki (nieugotowanego) sypkiego ryżu jaśminowego
pół paczki mieszanki chińskiej mrożonej
50g sera cheddar
imbir w proszku, czerwona papryka słodka, sos sojowy, kostka warzywna, sól, pieprz, czosnek
oliwa
nać pietruszki
sos chiński: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka skrobi ziemniaczanej, pieprz cayenne, imbir, gałka muszkatołowa, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet
1. Piersi kurczaka umyć, usunąć błonki, pokroić wzdłuż włókien w cieniutkie plasterki. Zamarynować w następującej marynacie: 2 łyżki oliwy, łyżka sosu sojowego, płaska łyżka imbiru, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka czosnku. Pozostawić na 10 min.
2. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, lekko posolić. Podsmażać 5 min, po czym dodać kurczaka i smażyć do lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu odłożyć do miski.
3. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić mieszankę warzywną, podsmażać do zmiękczenia warzyw, raz po raz mieszając. Dodać 3 posiekane ząbki czosnku, kostkę warzywną, pieprz cayenne, sos sojowy – wszystko do smaku. Gdy warzywa zmiękną i nabiorą aromatu, dodać koncentrat pomidorowy , szczyptę cukru i małą ilość octu (należy tu być ostrożnym z ilością). Dolać nieco wody do rozcieńczenia, podsmażać chwilę, po czym zagęścić skrobią. Doprawić do smaku.
4. W międzyczasie sparzyć ryż (połowa czasu podana na opakowaniu). Rozgrzać piekarnik do ok. 200 stopni.
5. W brytfannie ułożyć warstwę z połowy ilości ryżu, następnie z warzyw z sosem. Wyłożyć kurczaka z cebulą, po czym zakryć resztą ryżu. Na wierzch posypać starty ser.
Przykryć brytfannę pokrywką i zapiekać w piekarniku ok 20-30 min. Po tym czasie wyjąć brytfannę, posypać wierzch posiekaną pietruszką, po czym włożyć na kolejne 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na ok. pół godziny, by zapiekanka odpoczęła. Pyszny kurczak z ryżem jest już gotowy! Smacznego
Autor: Weronika Tomyślak
Często robię chińszczyznę w domku. Lubimy z sosem sojowym, albo z sosem słodko-kwaśnym pikantnym. Pycha! W opisany tu sposób jeszcze nie robiłam – dziękuję za ciekawy przepis, na pewno go niedługo wykorzystam 🙂