Strona Główna » Coś na ząb » Kurczak z ryżem – przepis na chińszczyznę

Prosty w wykonaniu przepis na chińszczyznę – kurczak z ryżem o aromatycznym, imbirowym smaku. Zapiekanka jest bardzo prosta w wykonaniu, ale za to przepyszna!

kurczak z ryżem

 

 Kurczak z ryżem – składniki

2 piersi kurze
2 średnie cebule
1,5 szklanki (nieugotowanego) sypkiego ryżu jaśminowego
pół paczki mieszanki chińskiej mrożonej
50g sera cheddar
imbir w proszku, czerwona papryka słodka, sos sojowy, kostka warzywna, sól, pieprz, czosnek
oliwa
nać pietruszki
sos chiński: 4 łyżki koncentratu pomidorowego, łyżeczka skrobi ziemniaczanej, pieprz cayenne, imbir, gałka muszkatołowa, cukier, sos sojowy, czosnek, ocet

1. Piersi kurczaka umyć, usunąć błonki, pokroić wzdłuż włókien w cieniutkie plasterki. Zamarynować w następującej marynacie: 2 łyżki oliwy, łyżka sosu sojowego, płaska łyżka imbiru, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka czosnku. Pozostawić na 10 min.

SONY DSC

2. Cebulę pokroić w cienkie piórka. Rozgrzać na patelni oliwę, wrzucić cebulę, lekko posolić. Podsmażać 5 min, po czym dodać kurczaka i smażyć do lekkiego zrumienienia. Po usmażeniu odłożyć do miski.

SONY DSC

3. Na tej samej patelni ponownie rozgrzać trochę tłuszczu, wrzucić mieszankę warzywną, podsmażać do zmiękczenia warzyw, raz po raz mieszając. Dodać 3 posiekane ząbki czosnku, kostkę warzywną, pieprz cayenne, sos sojowy – wszystko do smaku. Gdy warzywa zmiękną i nabiorą aromatu, dodać koncentrat pomidorowy , szczyptę cukru i małą ilość octu (należy tu być ostrożnym z ilością). Dolać nieco wody do rozcieńczenia, podsmażać chwilę, po czym zagęścić skrobią. Doprawić do smaku.

SONY DSC

4. W międzyczasie sparzyć ryż (połowa czasu podana na opakowaniu). Rozgrzać piekarnik do ok. 200 stopni.

5. W brytfannie ułożyć warstwę z połowy ilości ryżu, następnie z warzyw z sosem. Wyłożyć kurczaka z cebulą, po czym zakryć resztą ryżu. Na wierzch posypać starty ser.
Przykryć brytfannę pokrywką i zapiekać w piekarniku ok 20-30 min. Po tym czasie wyjąć brytfannę, posypać wierzch posiekaną pietruszką, po czym włożyć na kolejne 5 minut.
Po wyjęciu z piekarnika pozostawić na ok. pół godziny, by zapiekanka odpoczęła. Pyszny kurczak z ryżem jest już gotowy! Smacznego

 

SONY DSC

                                                                                                               Autor: Weronika Tomyślak

Autor: mamnatosposob
Tagi

Komentarze (1)

  1. Ania R. napisał(a):

    Często robię chińszczyznę w domku. Lubimy z sosem sojowym, albo z sosem słodko-kwaśnym pikantnym. Pycha! W opisany tu sposób jeszcze nie robiłam – dziękuję za ciekawy przepis, na pewno go niedługo wykorzystam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *