Zima już za nami, a wraz z nią odeszły w zapomnienie pochmurne dni, długie wieczory, podczas których nieraz brakowało pomysłu co ze sobą zrobić. Teraz dnie są coraz pogodniejsze, a im więcej słońca, tym więcej optymizmu i chęci do działania.
Dlatego nasza dieta w tym czasie powinna być bogata w witaminy i związki mineralne, które w najlepszy sposób wpływają na nasze samopoczucie, zdrowie, witalność i dodają energii. Wzmożona aktywność fizyczna podczas wiosennych miesięcy, również wymaga cennych mikroelementów, które dostarczą organizmowi siły i odporności na wszelkie infekcje i wirusy.
Najsmaczniejsze i najzdrowsze bomby witaminowe często znajdziemy we własnych ogródkach, a nawet w doniczkach na parapecie kuchennego okna. Szczypiorek, rzeżucha, samodzielnie wyhodowane pomidorki, to najcenniejsze dodatki do wiosennych kanapek i potraw.
Sprawdź, które wiosenne warzywa i owoce dostarczą ci najwięcej cennych składników mineralnych i witamin:
Rzodkiewka – w Chinach uznawana nawet za roślinę leczniczą i rzeczywiście, posiada właściwości obniżające ciśnienie, a także pozytywnie wpływa na pracę wątroby. Współcześnie stosuje się wyciągi z rzodkwi jako cenne lekarstwo w chorobach dróg żółciowych. Wiosenna rzodkiewka to przede wszystkim bogate źródło antyutleniaczy, które skutecznie likwidują wolne rodniki i pomagają w procesach detoksykacyjnych, oczyszczając nasz organizm. Ostry smak to zasługa olejków eterycznych, które dodatkowo wpływają na wyrazisty aromat potraw. Rzodkiewka zawiera bardzo dużo białka i soli mineralnych, co wpływa na jej wartości odżywcze.
Szczypiorek – niesamowicie zdrowy i bogaty w witaminy B1 i B2 oraz witaminę C. Zawiera także magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, karoten, sód, fosfor i chlor. Posiada właściwości bakteriobójcze, a także pozytywnie wpływa na przemianę materii. Dzięki sporej ilości olejków eterycznych, jest bardzo aromatyczny i działa pobudzająco na nasz apetyt. Szczypiorek ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni, lecz najczęściej sięgamy po niego jako dodatek do kanapek i sałatek.
Czosnek i cebula – kolejne obok szczypiorku rośliny z rodziny liliowatych, posiadające olbrzymie ilości witamin i związków mineralnych. Wpływają na wzmocnienie odporności organizmu, obniżają poziom cholesterolu i działają bakteriobójczo. Ponadto czosnek wykazuje działanie zbliżone do antybiotyku.
Sałata – zawarty w niej kwas foliowy jest szczególnie ważny w żywieniu kobiet w ciąży. Ponadto ilość odmian sałaty jest tak duża, że każdy może wybrać tę, która najbardziej odpowiada mu smakiem i aromatem. Sałata zawiera sporo witamin z grupy B, a także żelazo, magnez, wapń i fosfor.
Pomidor – ciśnie mi się na usta pytanie: „czy jest ktoś, kto nie lubi pomidorów?” – no bo jak tu ich nie lubić, skoro są tak cennym składnikiem naszej diety. Soczyste, aromatyczne, lekkostrawne i zawierające mnóstwo witamin, idealnie sprawdzają się jako dekoracja kanapek, a przetwory chętnie wykorzystujemy do zup i sosów. Pomidory stanowią cenne źródło przeciwutleniaczy, pomagających w zapobieganiu nowotworom, a także witaminy K, C i PP.
Warzywa strączkowe – najlepiej wyhodowane we własnym ogródku, to źródło błonnika pokarmowego, który usprawnia przemianę materii, jednocześnie dostarczając cennych witamin i minerałów. Fasolka, bób, czy groszek, sprawdzą się idealnie jako składniki wiosennych zup i zapiekanek.
Jabłka – niezawodny antyutleniacz, reduktor cholesterolu i wspomagacz procesów trawiennych. Przyspieszają metabolizm, oczyszczają organizm z toksyn i dostarczają witaminy C. Do tego chronią przed zaparciami i zawałem, a także wzmacniają nasze zęby. Nic tylko zajadać.
Śliwki – kolejny „wymiatacz” antyoksydantów, bogaty w błonnik i pektyny, które działają przeczyszczająco, pomagając pozbyć się z organizmu szkodliwych, zalegających „złogów”. Świeże śliwki są zdrowsze niż suszone, które wprawdzie posiadają o wiele więcej witamin, lecz także cukrów. Ponadto śliwki zapobiegają zaparciom i co za tym idzie, chronią nasze jelita przed nowotworami.
Gruszki – jako jedyne owoce posiadają jod, który wpływa dobroczynnie na naszą tarczycę. Ponadto zawarty w nich bor usprawnia pracę mózgu, wspomaga koncentrację i pracę szarych komórek. Potas zawarty w gruszkach obniża ciśnienie krwi. Ich słodki smak i duża zawartość soku wykorzystywana jest w sztuce kulinarnej do sporządzania deserów, ciast, kompotów i dżemów owocowych.
To, co jemy, wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie. Fascynujące jest to, że natura tak hojnie obdarza nas owocami i warzywami, których właściwości pomagają w leczeniu wielu schorzeń, są wykorzystywane w kosmetologii i farmaceutyce. Warto sięgać po świeże sezonowe owoce i warzywa, których zawartość witamin i składników mineralnych ma dobroczynny wpływ na nasz organizm. Witaminowe bomby są smaczne i można je w różnoraki sposób wykorzystać w swojej kuchni. Pomyśl o tym.