Strona Główna » Coś na ząb » Burrito wegetariańskie

Burrito wegetariańskie

Jedna z najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni meksykańskiej w wersji bezmięsnej. Aby przygotować burrito wegetariańskie można użyć gotowych placków tortilla lub przygotować własne.

Składniki:

– szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (około pół szklanki suchej kaszy)
– puszka krojonych pomidorów
– szklanka kukurydzy/fasoli konserwowej
łyżka przyprawy burrito 
– kilka placków tortilla

burrito wegetariańskie

Burrito wegetariańskie – przepis:

Kaszę, pomidory, kukurydzę i fasolę gotować na małym ogniu, aż do odparowania nadmiaru sosu. Doprawić łyżką przyprawy burrito, dodać szczyptę soli.
Na podpieczone tortille nakładać farszu i zawijać w ruloniki.
Aby przygotować domowe tortille wystarczy połączyć 2 szklanki mąki pszennej z łyżką masła lub oleju kokosowego, dodając po łyżce wody i wyrabiać aż do uzyskania sprężystego ciasta, podobnego do ciasta na pierogi. Następnie wystarczy uformować kulki, rozwałkować je i smażyć na suchej patelni do lekkiego zarumienienia.

burrito wegetariańskie

 

Burrito wegetariańskie doskonale komponuje się z sosem guacamole lub po prostu kawałkami awokado.

Autor: Izabela Kurda

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *