Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Dieta » Dlaczego warto jeść dynię?

Dlaczego warto jeść dynię?

To warzywo staje się szczególnie popularne w okresie jesiennym, gdyż to właśnie wtedy jest ono najświeższe i najtańsze. Jednak właściwości dyni są bardzo bogate, tak więc amatorzy smacznego i zdrowego jedzenia z pewnością będą zadowoleni. Oto dlaczego warto jeść dynię!

Miąższ dyni

Dynia, przy całym swoim bogactwie witamin i minerałów, ma również niski indeks glikemiczny, dzięki czemu jest polecana diabetykom. W przypadku cukrzyków, to nie słodki smak determinuje, które produkty są dozwolone, a które zabronione, ale właśnie ich wpływ na poziom glukozy we krwi. Dynia, mimo swojego smaku, jest jednym z najzdrowszych warzyw dla cukrzyków.
W procesie obniżania zbyt wysokiego ciśnienia bardzo ważną rolę pełni potas. Pomaga on w wypłukiwaniu sodu z organizmu, gdyż ten właśnie ciśnienie podwyższa. Dynia jest w ten pierwiastek bardzo bogata, dlatego jeśli ty lub ktoś w twoim otoczeniu ma ten typowo cywilizacyjny problem, warto spróbować niefarmakologicznie wesprzeć tradycyjne metody leczenia nadciśnienia, np. zupą z dyni.
Używasz drogich kremów z retinolami witaminy A? Możesz uzyskać podobny efekt za pomocą dyni, gdyż jedną z jej właściwości jest właśnie bogactwo beta-karotenu. Ten z kolei bierze czynny udział w tworzeniu przeciwciał, dzięki czemu ma zbawienny wpływ na oczy i skórę.

Pestki dyni

Suszone, smażone lub surowe, na pewno miałaś okazję je podgryzać podczas nauki, gdyż lekarze mówią, że pestki dyni bardzo poprawiają koncentrację. Pestki mają jednak dużo więcej zalet. Są bogate w witaminy z gruby B, błonnik spożywczy i tryptofan. Dzięki temu twoje naczynia krwionośne będą w pełni funkcjonalne, metabolizm będzie działał bez zarzutu, a humor znacznie się poprawi.
Co ciekawe, kobiety również potrzebują spożywać produkty zwiększające poziom testosteronu we krwi. Dzięki temu mają one silne i mocne kości, zdrowe i odporne na uszkodzenia mięśnie, a skóra wolniej się starzeje. Jedząc pestki dyni, na pewno nie przesadzisz z poziomem tego hormonu w swoim organizmie.

Jak jeść dynię?

Właściwości dyni można poznać spożywając ją w różnych formach. Najpopularniejszą obecnie potrawą jest zupa, najczęściej krem, która swoim słodkawym i aksamitnym smakiem uwiedzie niejednego amatora rozgrzewających posiłków. Można ją jednak podać jako dodatek do mięs – smażoną, w formie puree lub salsy. W wielu kawiarniach obecnie panuje moda na dyniowe latte, jednak trzeba wystrzegać się tych sieciowych – nie mają nic wspólnego z prawdziwą dynią, a jedna kawa ma aż 100 składników! W końcu, olej z pestek dyni jest najbardziej skoncentrowanym specyfikiem ułatwiającym leczenie wielu schorzeń i można go kupić zarówno przez internet, jak stacjonarnie.
Jak widać, dobroczynnych właściwości dyni nigdy za wiele! Szczególnie jeśli szykujesz przyjęcie i potrzebujesz nietypowej miski na sałatwę warzywną lub owocową. Nic prostszego! Z miąższu ugotuj zupę, pestki upraż i podaj jako dodatek, a pozostały kielich wypełnij owocami. Goście będą zachwyceni, najedzeni i na pewno dużo zdrowsi.

Autor: Beata Uzarska – Juszkiewicz

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *