Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Dieta » Jakich owoców unikać przy cukrzycy?

Jakich owoców unikać przy cukrzycy?

Jakich owoców unikać przy cukrzycy? Diabetycy, którzy poddają się leczeniu muszą pamiętać o ograniczeniach, które będą im towarzyszyć do końca życia, jednak nie wszyscy wiedzą, że niektóre owoce dla cukrzyka są niewskazane lub wręcz zakazane. Pełne witamin, mikroelementów i kwasów tak zbawiennych dla zdrowego człowieka, mogą przyczyniać się do pogłębienia choroby. Nieregularne posiłki, niezdrowe odżywianie i nadmierne spożycie węglowodanów prostych to czynniki, które składają się na wzrost zachorowań w krajach rozwiniętych, o czym znaczna część chorych w ogóle nie wie.

Jakich owoców unikać przy cukrzycy?

  • Winogrona, nawet te kwaśne w smaku, zawierają aż jeden gram cukru na jedną kulkę, co oznacza, że 1 porcja owoców dziennie może zostać przekroczona już przy piętnastu. Można obrać metodę liczenia lub jedzenia ich z małej miseczki tak, by uniknąć pokusy.
  • Śliwki są jednym z najpopularniejszych owoców w Polsce w okresie letnio-jesiennym. Najwspanialej smakują oczywiście dojrzałe, co sprawia, że ich indeks glikemiczny staje się dość wysoki. Dlatego te owoce dla cukrzyka, jeśli spożywane w dużej ilości, mogą być niebezpieczne.
  • Ogólnie dostępne w każdym większym sklepie, ananasy również najlepiej smakują dojrzałe. Te z kolei mają bardzo wysoki indeks glikemiczny. Sprawę komplikuje fakt, że trudno policzyć ile tak naprawdę się go zjada, ponieważ nie wszyscy posiadają w domu wagę spożywczą. Jeśli juz jeść ananasa, lepiej połączyć go z proteinowym posiłkiem.
  • Coraz popularniejsze w Polsce, owoc mango jest cudownie słodki i, co ciekawe, jest jednym z pierwszych, które podaje się dzieciom przy rozszerzaniu diety. Problem jednak z mango jest podobny jak z ananasem – trudno policzyć ile się go zjada, a więc jaką ilość węglowodanów ma do strawienia organizm.
  • Jeden banan to aż dwie porcje owoców dziennie, dlatego zaleca się jeść go połowę. Kolejną bolączką związaną z bananami jest fakt, że zawiera on wysokie ilości innych zdrowotnych pierwiastków, są więc zalecane osobom cierpiącym na przykład na nadciśnienie tętnicze. Wobec tego osoba, która uskarża się na obie te dolegliwości, ma nie lada orzech do zgryzienia.
  • O ile dzieciom zaleca się jedzenie ich między posiłkami zamiast chrupek i innych niezdrowych przekąsek, suszone owoce dla cukrzyka są całkowicie zabronione. Te ogólnie dostępne mają z reguły dodatki w postaci cukru, syropu glukozowo-fruktozowego lub konserwantów. Warto również pamiętać, że w przypadku rodzynek, dużo łatwiej przejeść swoją dzienną porcję, gdyż są one dużo mniejsze.

O czym więc należy pamiętać, aby zapewnić sobie normalny, jak dla cukrzyka, poziom cukru we krwi, a jednocześnie pozwolić sobie na zakazany owoc? Jedną metodą jest mierzenie poziomu glukozy przed i po zjedzeniu owocu. Doświadczenia wielu diabetyków dowodzą, że każdy z nich może nieco inaczej reagować na to co zje. Inną radą, którą lekarze często dają swoim pacjentom jest unikanie soków owocowych. Wynika to z tego, że w płynnej formie spożywa się ich dużo więcej niż w nieprzetworzonej, a to z kolei może wynieść poziom cukru na niepożądane wyżyny. Trzecią rzeczą, o której warto pamiętać jest łączenie owoców z białkiem, ponieważ cukier jest trawiony, natomiast owoce, które są bardzo dojrzałe mają wyższy indeks glikemiczny. A tego cukrzykowi nie potrzeba.

Autor: Beata Uzarska – Juszkiewicz

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *