Strona Główna » Zrób to sam » Domowe sposoby » Domowa kostka rosołowa- jak zrobić?

Domowa kostka rosołowa- jak zrobić?

Pewnie używacie kostek rosołowych w trakcie gotowania wielu różnych potraw. Idealnie sprawdzają się w przypadku zup, ale są też świetnym dodatkiem, a nawet bazą do sosów. Ale czy wiecie, że taka kupowna w sklepie kostka rosołowa jest pełna nie tylko intensywnego smaku i zapachu ale chemii? Mnóstwo sztucznych składników, które z całą pewnością nie są zdrowe. Jest na to sposób –  domowa kostka rosołowa. Jak ją zrobić?

Domowa kostka rosołowa – zdrowie na talerzu

Tak naprawdę to ta kostka rosołowa nie jest zbyt skomplikowana do przygotowania. Producenci idą na łatwiznę i mają w nosie ostateczny efekt kaloryczny, chodzi im tylko o to, żeby produkt działał na zmysły więc ma smakować i pachnieć dobrze. Komsument wtedy i tak go kupi, niezaleznie od tego jaki będzie jego skład. Ale jeżeli odżywiasz się zdrowo i nie chcesz faszerować swojego organizmu jakimś paskudztwem, zrób własną, domową kostkę rosołową, nie zajmie to wiele czasu a będziesz miał pewność, że będzie ona naprawdę zdrowa.

Domowa kostka rosołowa, co będzie nam potrzebne?

Kostka rosołowa składa się tak naprawdę z włoszczyzny. Co zatem trzeba kupić w warzywniaczku?

  • marchewki – sztuk dwie. i to takie większe. Jeżeli nie będą zbyt duże,  potrzebne będą trzy sztuki
  • po jednej pietruszce, cebuli, i seler.
  • por – ale tylko te zielone listki, dużo liści pietruszki – ile lubicie – i czosnek – z 5 ząbków
  • przyprawy – sól, pieprz, papryka słodka i zioła, która lubicie

Domowa kostka rosołowa – przygotowanie

Jeżeli posiadacie w domu malakser albo chociaż blender, to przygotowanie domoej kostki rosołowej będzie dla Was łatwe i właściwie to nawet w pewnym sensie przyjemne. Najpierw obierzcie dokładnie warzywa i zmielcie na drobno (możecie też tarkować, ale wtedy nie będą to działania aż tak dokładne, a po drugie zajmie Wam to o wiele więcej czasu. Cebulę i por odkładamy na razie na bok a resztę umieszczamy w garnku z wodą i gotujemy mniej więcej 10 minut. Później odsączamy i odstawiamy do wystygnięcia.

A na patelni rozgrzewamy trochę oleju kokosowego na którym przesmażymy por i cebulę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Teraz wszystko odsączamy i łączymy noi doprawiamy. Przypraw musi być sporo. Zwłaszcza ziół bo to one nadają kostce smak. Znowu wszystko mieszamy i na kilka godzin – najlepiej na noc – wstawiamy do lodówki. Chodzi o to żeby warzywa przeszły przyprawami. Na drugi dzień spróbuj, jeżeli mieszanka ma dobry smak poprocjuj ją do woreczków. Wyjdzie ich około 15 a każda taka porcja rosołowa wystarczy na ugotowanie jednej zupy w 2,5 litrowym garnku.

Teraz tylko musisz zamrozić kosteczki i następnym razem nie będziesz musiała korzystać z chemicznych dodatków. Samo zdrowie, i to w domowej odsłonie. Polecamy.

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *