Ta jedna.. mała kosteczka. Wystarczy, że odłamiesz ją od tabliczki i włożysz do ust, a później będziesz się rozkoszować jej smakiem. Niech ta chwila trwa jak najdłużej. Zobaczysz, że praktycznie natychmiast poprawi się Twój nastrój. Do tego taki mały, słodki grzeszek może jest też świetnym wsparciem dla Twojego serca. Są również i tacy, co to twierdzą, że gorzka czekolada znacznie wydłuża życie. Oczywiście produkt musi być dobrej jakości. Mamy też świetną informację dla wielbicieli i czekolady, i zdrowego stylu życia. Otóż gorzka czekolada zawiera duuużo mniej cukru a także tłuszczu od tej mlecznej – no to co.. po kosteczce? 😉
Co to takiego? Myślisz sobie pewnie teraz. Nie musimy zagłębiać się w szczegóły. Najistotniejszy jest fakt, że badania wykazały, iż dzięki ich zawartości w gorzkiej czekoladzie sprawia ona, że ryzyko wystąpienia udaru mózgu zmniejsza się właściwie o jedną piątą. Kolejna pozytywna cecha wprowadzenia do diety gorzkiej czekolady.
Możesz tego dokonać dzięki wprowadzeniu do swojej czekolady z dobrej jakości kakao, koniecznie gorzkiej. A wszystko dzięki temu, że ma ona w swoim składzie dobry- oleinowy kwas. Jest on odpowiedzialny między innymi za podnoszenie wyłącznie dobrego cholesterolu we krwi. Naukowcy z niemiec są również autorami badań dotyczących faktu, iż gorzka czekolada jest w stanie obniżyć ciśnienie krwi. Poza tym to idealny poprawiacz humoru. Choćbyś miała wrażenie, że wypłakałaś już wszystkie łzy, to wystarczy, że zjesz kosteczkę gorzkiej czekolady, i od razu się uśmiechniesz.
Domowa czekolada to prawdziwa gratka dla każdego wielbiciela słodkości. My, najczęściej robimy tą z mleka w proszku, zatem niewiele ma ona wspólnego z gorzką, aczkolwiek jest przepyszna i warto raz na jakiś czas zaserwować sobie taki smakołyk. Co będzie nam potrzebne do jej wykonania?
- masło – 250 gram
- cukier kryształ – pół szklanki
- mleko 3,2 procent – pół szklanki
- około 6 łyżek gorzkiego kakao (ciemnego)
- paczka sproszkowanego mleka (pół kilograma)
Wykonanie jest niezwykle proste. Wystarczy wrzucić do garnka masło z cukrem i mlekiem i podgrzewać na małym ogniu do czasu, aż wszystko się rozpuści i powstanie jednolita masa. Mieszaj, żeby się nie przypaliło. Dopiero później dosypujemy odmierzone kakao i roztrzepujemy energicznie, żeby nie zrobiły się grudki. Zagotuj masę, i odstaw garnek, żeby wszystko trochę ostygło. Następnie weź do ręki mikser i dorzuć mleko w proszku – stale miksując.