Do przygotowania bezy potrzebne nam będą:
3 białka
150 g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny
Białka ubijamy na sztywno mikserem. Jak już są ubite na tyle że miska przewrócona do góry nogami nie wypuszcza białka, zaczynamy dodawać cukier. Łyżka po łyżce, to bardzo ważne! Jedna łyżka cukru na raz i miksujemy przez chwilę dłuższą, potem kolejna łyżka itd.
Gdy już cały cukier wmiksujemy do białek i otrzymamy bardzo gęstą, bielutką pianę, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na koniec cytrynę.
Pianę przekładamy do rękawa cukierniczego lub strzykawki (ewentualnie jak ktoś nie posiada może być woreczek foliowy z odciętą końcówką) z końcówką okrągłą dużą, taką jak używaliśmy do przygotowania babeczek móżdżków. Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę w sporych odległościach (beza urośnie) robimy kopczyki w kształcie duszków.
Kiedy bezy przestygną możemy popuścić wodze fantazji i zrobić im dowolne buźki, oczka, noski. Można do tego użyć barwnika spożywczego, ale jeśli ktoś nie posiada, wystarczy rozpuścić kawałek czekolady i jej użyć do dekorowania duszków. Zapraszamy do zabawy w dekorowanie bezików na Halloween.
Tak naprawdę to przepis uniwersalny na pyszne mini szarloteczki z kapeluszem bezowym, świetne nie tylko na halloween. Do ich przygotowania potrzebna nam będzie beza, taka jaką przygotowywaliśmy do zrobienia bezowych duszków. Babeczki są kruche, nadziane jabłkowym lekko kwaskowatym nadzieniem, a na górze mają pyszną bezę. Fantastycznie prezentują się na stole, znikają w pięć minut i są uwielbiane przez dzieci:) Do dzieła!
Do przygotowania babeczek potrzebne nam kruche ciasto, nadzienie jabłkowe i beza.
100 g smalcu (może być masło lub margaryna, ale smalec sprawia że babeczki są niesamowicie kruche)
150 g mąki pszennej
30 g cukru pudru
3 żółtka
cukier waniliowy
500 g jabłek szarlotkowych, np szarej renety (pokrojone w plasterki, starte na tarce, jak kto woli)
1 łyżka masła
łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru
3 białka
150 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Zagniatamy kruche ciasto i odstawiamy do lodówki na 30 min. Następnie rozwałkowujemy je na ok 3 mm, wycinamy kółka i wypełniamy nimi foremki na babeczki. U nas babeczki wsadzone są w foremkę na mini muffinki:) Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok 10 min w 180C (do lekkiego zrumienienia)
Teraz zabieramy się za nadzienie. Wszystkie składniki umieszczamy w garnuszki i przez parę minut gotujemy, tak żeby jabłka nam trochę rozmiękły, wtedy lepiej wypełnią nasze babeczki. Nadzienie nakładamy do babeczek.
Teraz przygotowujemy bezę, tak jak miało to miejsce w przypadku Bezowych duszków.
Gdy już uzyskamy gęstą lśniącą białą pianę, nakładamy ją do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką (strzykawki lub woreczka foliowego) i wyciskamy nasze duszki na nadzienie jabłkowe.
Tak przygotowane babeczki wstawiamy do piekarnika i pamiętając o tym, że znów mamy do czynienia z bezą suszymy je w temp ok 140C przez 30 min (regulując temperaturę lub uchylając drzwi piekarnika jeśli trzeba). Po tym czasie beza już jest chrupka z wierzchu, a babeczki gotowe.
Wyciągamy babeczki z foremki tak, aby nam się kapelusze bezowe nie odczepiły od babeczki, a więc bardzo delikatnie:) Dekorujemy duszki, rysujemy im barwnikiem albo czekoladą buźki oczka, noski i gotowe! O to nasze duszkowe babeczki na halloween.
Jeśli szukacie więcej inspiracji na Halloween, zajrzyjcie tutaj:
Autorka: Kinga Zieja
[…] również wypróbować nasz przepis na Bezowe duszki na halloween , Muffiny na halloween -straszne babeczki , paluchy […]