Chociaż w trakcie grypy żołądkowej raczej nie myśli się o jedzeniu, wprowadzenie specjalnej diety jest wtedy konieczne. Co jeść przy grypie żołądkowej? Kiedy jedyne, co możemy przełknąć bez oznak nudności to woda?
Kiedy dopadnie nas grypa żołądkowa powinniśmy jeść wszystko co, co lekkostrawne. W zasadzie przez pierwsze dwa dni, wskazana jest dieta jedynie płynna. Możemy ograniczyć się do wody, herbaty czy własnoręcznie robionych soków. Kiedy objawy zaczną ustępować, będzie można włączyć do menu gotowane warzywa, lub warzywny bulion – delikatny, nie na mięsie.
Następnie, można wprowadzić kleik. Nie koniecznie ryżowy, może być także ten z manny kaszy, jednak gotować go trzeba wyłącznie na wodzie, bez dodatku tłuszczu. Później można wprowadzić do diety również sucharki – najlepiej popijać je obficie ciepłymi, warzywnymi wywarami.
Kiedy objawy grypy żołądkowej ustaną, ugotuj i zjedz jajko na miękko, albo chude mięso, gotowane najlepiej na parze. Możesz też pozwolić sobie na kilka ugotowanych w osolonej wodzie ziemniaków.
Przede wszystkim, musisz stopniowo wprowadzać nowe produkty.
Pamiętaj, żeby wracać do dawnego jadłospisu ostrożnie. Nie rzucaj się na jedzenie zaraz po ustąpieniu objawów choroby.