– płaty makaronowe lasagne
– ser żółty tarty lub w cienkich plasterkach (najlepszy będzie parmezan)
– masło do wysmarowania formy
– dwie puszki pomidorów
– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
– pół kg mięsa mielonego
– 2 cebule
– 3 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– bazylia, rozmaryn, sól, pieprz, ewentualnie łyżeczka cukru
– 4 łyżki masła
– 4 łyżki mąki
– 700 ml mleka
– sól, gałka muszkatołowa
Nasze naczynie żaroodporne miało wymiary ok: 19 na 30 cm
1. Cebulę obieramy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy aż do zeszklenia.
2. Dorzucamy mięso, podsmażamy.
3. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy. Pomidory miksujemy blenderem, dolewamy do mięsa. Pozwalamy wodzie odparować, tak by sos zyskał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, ewentualnie dodajemy trochę cukru jeśli sos jest zbyt cierpki.
4. Podczas gdy sos boloński będzie się gotował na małym ogniu, bierzemy się za przygotowanie sosu beszamelowego. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Bardzo powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając. Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, zdejmujemy z ognia. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku.
5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wylewamy sos beszamelowy, tyle by pokryć dno cienką warstwą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.
6. Na sosie beszamelowym układamy płaty makaronowe, jeśli się nie mieszczą w całości, można je złamać i dopasować. Na makaron wylewamy sos bolognese, rozsmarowujemy. Następnie znów sos beszamelowy, żółty ser, makaron, sos bolognese i tak aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamelowy i żółty ser. Lasagne powinna mieć min. 4 warstwy.
7. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok 50 minut. Gdy zaobserwujemy, że ser jest już spieczony (po ok. 20-25 minutach), lasagne przykrywamy folią aluminiową.
8. Widelcem sprawdzamy czy płaty makaronowe są już miękkie, jeśli tak, wyjmujemy lasagne z piernika i pozwalamy jej odpocząć przez ok. 5 minut.
9. Lasagne porcjujemy. Dwoma widelcami lub łopatką, delikatnie wyjmujemy z naczynia.
Nasza lasagne z sosem beszamelowym jest gotowa, smacznego!