Strona Główna » Coś na ząb » Lasagne z sosem beszamelowym

Lasagne z sosem beszamelowym

Makaron, sos boloński, sos beszamelowy i żółty ser… czyli pyszna lasagne z sosem beszamelowym! Świetny pomysł na sycący obiad dla całej rodziny lub na spotkanie ze znajomymi. Wbrew pozorom lasagne bolognese nie jest wcale trudna w wykonaniu, a efekt końcowy z pewnością przejdzie Wasze oczekiwania. Warto spróbować!

lasagne bolonese z sosem beszamelowym

Lasagne z sosem beszamelowym – składniki:

– płaty makaronowe lasagne

– ser żółty tarty lub w cienkich plasterkach (najlepszy będzie parmezan)

– masło do wysmarowania formy

Sos boloński składniki:

– dwie puszki pomidorów

– 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

– pół kg mięsa mielonego

– 2 cebule

– 3 ząbki czosnku

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– bazylia, rozmaryn, sól, pieprz, ewentualnie łyżeczka cukru

Sos beszamelowy składniki:

– 4 łyżki masła

– 4 łyżki mąki

– 700 ml mleka

– sól, gałka muszkatołowa

Nasze naczynie żaroodporne miało wymiary ok: 19 na 30 cm

Lasagne bolognese z sosem beszamelowym – przepis:

1. Cebulę obieramy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i podsmażamy aż do zeszklenia.

lasagne z sosem beszamelowym2. Dorzucamy mięso, podsmażamy.

lasagne z sosem beszamelowym

3. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy. Pomidory miksujemy blenderem, dolewamy do mięsa. Pozwalamy wodzie odparować, tak by sos zyskał odpowiednią konsystencję. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, ewentualnie dodajemy trochę cukru jeśli sos jest zbyt cierpki.

lasagne bolonese z sosem beszamelowym

4. Podczas gdy sos boloński będzie się gotował na małym ogniu, bierzemy się za przygotowanie sosu beszamelowego. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, delikatnie podsmażamy na małym ogniu. Bardzo powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając. Gdy sos uzyska odpowiednią konsystencję, zdejmujemy z ognia. Dodajemy sól i gałkę muszkatołową do smaku.

lasagne z sosem beszamelowym

5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wylewamy sos beszamelowy, tyle by pokryć dno cienką warstwą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni.

lasagne z sosem beszamelowym

6. Na sosie beszamelowym układamy płaty makaronowe, jeśli się nie mieszczą w całości, można je złamać i dopasować. Na makaron wylewamy sos bolognese, rozsmarowujemy. Następnie znów sos beszamelowy, żółty ser, makaron, sos bolognese i tak aż do wyczerpania składników. Na wierzchu powinien znaleźć się sos beszamelowy i żółty ser. Lasagne powinna mieć min. 4 warstwy.

lasagne z sosem beszamelowym

7. Lasagne wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na ok 50 minut. Gdy zaobserwujemy, że ser jest już spieczony (po ok. 20-25 minutach), lasagne przykrywamy folią aluminiową.

lasagne z sosem beszamelowym

8. Widelcem sprawdzamy czy płaty makaronowe są już miękkie, jeśli tak, wyjmujemy lasagne z piernika i pozwalamy jej odpocząć przez ok. 5 minut.

lasagne z sosem beszamelowym

9. Lasagne porcjujemy. Dwoma widelcami lub łopatką, delikatnie wyjmujemy z naczynia.

lasagne z sosem beszamelowym

Nasza lasagne z sosem beszamelowym jest gotowa, smacznego!

 

 

 

 

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *