– makaron tagliatelle (spaghetti też się nada)
– 3 ząbki czosnku
– 1 cebula
– ok 300 g boczku
– ok 250 g kurek (jeśli damy więcej sos będzie miał bardziej intensywny, kurkowy smak. 250 g to minimum)
– natka pietruszki
– małe opakowanie śmietany 30 %
– sól, pieprz
– opcjonalnie: parmezan do posypania
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
2. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu, wystarczy ten, który wytopi się z boczku).
3. Gdy boczek się zarumieni, dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę.
4. Kurki czyścimy. Te większe możemy pokroić na mniejsze kawałeczki.
5. Do zarumienionej cebuli i boczku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i kurki.
6. Chwilę podsmażamy, delikatnie mieszając. Następnie, wlewamy na patelnię śmietanę, mieszamy, aż do zgęstnienia sosu. Dodajemy natkę pietruszki.
Spróbuj też: Pyszny makaron z szpinakiem i kurczakiem w sosie maślanym
7. Smakujemy sos, dodajemy pieprz i sól, według uznania.
8. Na patelnię wrzucamy ugotowany makaron, wszystkie składniki mieszamy.
Nasze tagliatelle z kurkami jest gotowe! Makaron możemy posypać parmezanem lub innym tartym serem. Smacznego!
Sprawdź najnowsze promocje w Lidlu!
Bardzo mi się podoba, aż mi ślinka cieknie