Strona Główna » Dom i Rodzina » Dom » Mrożenie żywności i gotowanie z resztek

Mrożenie żywności i gotowanie z resztek

Marnowanie żywności staje się coraz poważniejszym problemem globalnym. Promocje w marketach, zachcianki i nieprzemyślane zakupy powodują, że nabywamy coraz większe ilości jedzenia, które przygotowane w nadmiarze kończy na śmietniku. Rozwiązaniem może być mrożenie żywności, w tym również ugotowanych potraw oraz gotowanie obiadów z tak przygotowanych resztek.


Poniżej lista produktów, które można mrozić oraz takich, których mrożenie nie jest wskazane, ze względu na pogorszenie się konsystencji lub właściwości.

Mrożenie żywności – produkty dozwolone:

– masło
– sery
– lody, jogurty
– mleko
– surowe jajka (w osobnych woreczkach)
– mięso i wędliny
– szparagi
– awokado (rozdrobione i skropione sokiem z cytryny)
– truskawki, jeżyny, maliny i inne owoce leśne
– szpinak, szczaw, jarmuż (osuszone)
– marchewki, buraki, seler
– cebula
– grzyby, pieczarki
– owoce cytrusowe (pokrojone w plastry, idealne do drinków)
– ziemniaki
– warzywa strączkowe
– dynia
– zioła
– pizza
– chleb
– większość ciast, zarówno upieczonych jak i surowych, np. ciasto na pierniczki czy tarty

Mrożenie żywności – produkty niewskazane:

– zupy i sosy zabielone śmietaną
– ogórki
– sałata
– ugotowany ryż i makaron (poza ugotowanymi daniami, np. zapiekankami)
– ugotowane jajka
– sałatki
– śmietana
– potrawy z żelatyną, galaretki

Mrożenie żywności – przykładowe dania do zamrożenia w całości:

– zapiekanki makaronowe i ziemniaczane, lasagne
– bulion, rosół
– naleśniki i tortille
– gulasze (niezabielone śmietaną)
– pieczenie, kawałki upieczonego mięsa, farsze mięsne i pulpeciki
– makarony i ryż z sosami lub warzywami
– zupy, np. żurek
– sosy
– tarty, np. ze szpinakiem i serem

Mrożenie żywności – porady:

– nie zamrażaj produktów, które już wcześniej były mrożone
– stosuj pojemniki przystosowane do niskich temperatur
– podziel żywność na porcje, łatwiej będzie je potem wykorzystać
– do zmrożenia całych dań skorzystaj z jednorazowych foremek do zapiekania, dzięki temu włożysz całą potrawę prosto do piekarnika, jak dostępne w sklepach gotowe potrawy
– każdy pojemnik opisz wraz z datą, by wiedzieć do kiedy należy zużyć zamrożoną żywność
– przygotowanie obiadów do zamrożenia może okazać się pomocne dla ciebie i rodziny, gdy nie będziesz w stanie gotować przez jakiś czas, przykładowo po porodzie lub podczas wyjazdu służbowego
– dokładnie osusz każdy produkt przed zamrożeniem, dzięki temu nie zmieni znacząco konsystencji i wyglądu po rozmrożeniu

Mrożenie żywności – terminy przydatności dla -18 stopni Celsjusza:

1 miesiąc – surowe ciasto, kiełbasy i szynki, jajka, pizza, jogurty
3 miesiące – chleb, serniki, mokre ciasta, cytrusy, mleko
6 miesięcy – ciastka, muffiny, kotlety, mięso w kawałkach, ryby, masło
12 miesięcy – większość warzyw, indyk i kurczak w całości, duże kawałki mięsa
Należy pamiętać, by nie dopuścić do rozmrożenia się produktów, przykładowo przy przerwach w dostawie prądu.

Mrożenie żywności – gotowanie z resztek

Zamrożone wcześniej składniki to świetny sposób na tanie i szybkie gotowanie.
Bulion – doda aromatu każdej zupie i będzie zdrowszy niż gotowe kostki rosołowe
Zioła – zazwyczaj potrzebujemy tylko kilku gałązek, więc najlepiej przechowywać zamrożony pęczek i stosować według potrzeb
Sosy – nadmiar sosu zawsze przyda się do awaryjnego makaronu – obiad gotowy w kilka minut
Ziemniaki – zmielone wykorzystasz do farszu na pierogi ruskie lub klusek
Ser żółty – nadmiar tartego sera przyda się do przyrządzenia domowej pizzy
Owoce – kupione w sezonie są tańsze, zamrożone nie tracą swoich wartości odżywczych, idealne do ciast i kompotów
Kotlety – podgrzane w piekarniku nadadzą się do zrobienia domowych burgerów

Możliwości, jakie daje nam mrożenie żywności są nieograniczone, pozwalają na mądre gospodarowanie dobrami, których brakuje w niektórych rejonach świata. Tanie gotowanie z resztek to nie tylko oszczędność pieniędzy, ale również czasu.

 

Autor: Izabela Kurda

s3_viewer_small_lidl_gazetka_30_11_06_12-00Sprawdź najnowsze promocje w Lidlu!

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *