Orzechy włoskie to jedno z najlepszy źródeł nienasyconych kwasów tłuszczowych. Już niewielka ich ilość pokrywa całe zapotrzebowanie na cenne kwasy Omega 3. Nienasycone kwasy tłuszczowe mają ogromne znaczenie dla naszego układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, tym samym chroniąc nas przed zawałami, zakrzepami i miażdżycą, stabilizują także poziom glukozy we krwi. Orzechy włoskie przyczyniają się także do obniżenia ciśnienie krwi, a według niektórych badań wykazują również właściwości antynowotworowe. Orzechy włoskie to najlepsza przekąska dla osób, które chcą zwiększyć koncentrację i przyśpieszyć proces zapamiętywania oraz zwiększyć swoją odporność na stres. Orzechy włoskie to bogate źródło przeciwutleniaczy, magnezu, żelaza, wit. B6, pełnowartościowego białka, błonnika, tłuszczy nienasyconych, wit. E, potasu, cynku, kwasu foliowego, fosforu. Ze wszystkich orzechów to właśnie włoskie używane są za najbardziej wartościowe. Chrup dla zdrowia, młodości, urody i mądrości!
Orzechy ziemne to nic innego jak orzechy arachidowe lub fistaszki (nazwy stosowane wymiennie). Fistaszki nazywane są orzechami długowieczności (zawierają dużo resweratrolu, który spowalnia starzenie się organizmu). Poza tym jest bogatym źródłem koenzymu Q, magnezu, witaminy E, błonnika, przeciwutleniaczy i kwasów nienasyconych. Fistaszki warto jeść w formie prażonej, bowiem wtedy zawierają najwięcej kwasu p-kumarowego, który według badań znacznie obniża ryzyko nowotworów. Jeśli zależy nam na zdrowiu, lepiej unikać orzeszków w wersjach wzbogaconych: z solą czy karmelem.
Orzechy brazylijskie są bardzo bogatym źródłem selenu, mikroelementu, który ma wpływ na tempo regeneracji komórek, spowalnia także ich starzenie. Chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników, wykazuje właściwości antynowotworowe. Wspomaga układ odpornościowy i układ nerwowy.
Pistacje są bogatym źródłem białka, potasu, magnezu, manganu, miedzi i fosforu oraz witamin z grupy B i luteiny. Można, więc śmiało rzec, że stanowią najlepszy pomysł na wartościową przekąskę.
Orzechy laskowe to bogate źródło cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki bogatej zawartości mikroelementów i witamin, wspomaga pracę mózgu oraz układu krążenia. Orzechy te mają też korzystny wpływ na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci.
Migdały, tak jak pozostałe orzechy, posiadają sporo nienasyconych kwasów tłuszczowych, co jest bardzo istotne dla zdrowia naszego organizmu, szczególnie układu krążenia. Są bogatym źródłem witaminy E (piękna cera, włosy i paznokcie!) oraz innych cennych mikroelementów. Wykazują działanie antynowotworowe, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników.
Sami widzicie, orzechy to prawdziwe złoże, cennych witamin i mikroelementów, warto wprowadzić je do swojej diety. Już garstka orzechów dziennie, może znacząco wpłynąć na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia.
[…] Więcej o tym dlaczego warto jeść orzechy i które są najlepsze,przeczytasz tutaj. […]