Strona Główna » Zdrowie i Uroda » Pielęgnacja » Poznaj właściwości miodu!

Dobrze wszystkim znany, lepki, złocisty syrop towarzyszy ludzkości od bardzo dawna. Jakie są właściwości miodu? Zapobiega, leczy i wpływa korzystnie na nasz organizm, a jego słodki smak nie ma sobie równych. Poznajcie właściwości miodu, dzięki którym pokochacie go jeszcze bardziej!

Rodzaje miodu

Miód posiada wiele odsłon, w zależności od tego, z jakiego ‚materiału’ korzystały pszczoły przy jego produkcji. Prócz różnych walorów smakowych zmieniają się także właściwości miodu. Pszczoły, produkując miód, zbierają nektar z najbliższych miododajnych roślin. Wyróżnić możemy zatem bardzo dużo odmian miodu, poczynając od takich, jak miód lipowy, miód akacjowy, czy miód rzepakowy. Są także miody malinowe, gryczane czy po prostu wielokwiatowe. Rodzaje miodu i ich nazwy sugerują gatunki roślin, z których pszczoły pobierały nektar.

Czym jest miód z chemicznego punktu widzenia?

To nic innego jak mieszanka cukrów prostych: fruktozy, glukozy i maltozy. Obecne są także w nim kwasy organiczne, nadające mu charakterystyczny smak. Różne walory smakowe w zależności od rodzaju miodu są zasługą olejków eterycznych pochodzących z nektaru. Co najważniejsze, wszystkie właściwości miodu płyną w większej mierze z obecnych w nim witamin – tych z grupy B oraz A, mikroelementów takich jak potas, fosfor, magnez, żelazo czy wapń, a także innych dobroczynnych związków – kwasu foliowego, kwasu pantotenowego czy biotyny.

Lecznicze właściwości miodu

Zapewne każdy choć raz w takcie przeziębienia miał styczność z miodem. Właściwości miodu cieszą się powszechnym uznaniem i sprawiają, że jest on bardzo cenionym surowcem, a całkowicie naturalne pochodzenie to tylko dodatkowa zaleta. Miód dzięki obecności cukrów prostych wzmacnia i dodaje energii. Dzięki dużej zawartości potasu korzystnie wpływa na pracę serca, a zawarta w nim acetylocholina reguluję jego pracę. Nasz układ pokarmowy wprost uwielbia miód, który działa kojąco na wrzody żołądka czy niestabilną pracę jelit. Wspomaga wątrobę, pomaga jej się regenerować, a podany przy nudnościach może zapobiec wymiotom. Miód posiada szereg zaskakujących właściwości, jak np. przeciwdziałanie próchnicy. Poprzez małą zawartość sacharozy niweluje rozwój bakterii i zapobiega powstawaniu nalotu na zębach. Bardzo dobrze łagodzi także wszelkie podrażnienia skórne, działając antybakteryjnie, a nieco zagojona rana, smarowana regularnie miodem nie pozostawi po sobie mocno widocznej blizny.

Właściwości miodu rzepakowego

Miód rzepakowy, pozyskiwany z nektaru rzepaku, jest jednym ze zdrowszych miodów. Jego cechą charakterystyczną jest jasna barwa i szybkie przechodzenie w stan półstały. Jest bardzo szybko przyswajalny przez organizm, szczególnie przez wątrobę, co korzystnie na nią wpływa. Idealnie nadaje się na stany zapalne górnych dróg oddechowych, choroby płuc, kaszel czy astmę. Wzmacnia ponadto serce i układ krążenia, obniża także zły cholesterol.

Właściwości miodu lipowego

Miód lipowy, jeden z popularniejszych, dłużej niż miód rzepakowy zachowuje płynną konsystencję. Odznacza się pięknym, złocisto miedzianym kolorem, a w smaku jest wyraźnie ostrzejszy, doskonale wyczuć można lipowy aromat. Stosowany przede wszystkim na przeziębienia i w czasie grypy. Właściwości miodu lipowego to przede wszystkim działanie antybakteryjne i przeciwgorączkowe, stosowany jest często jako środek napotny. Dodatkowo uspokaja i koi cały organizm, jest zatem idealnym miodem podczas przeziębień.

Właściwości miodu akacjowego

Miód akacjowy pozostaje bardzo długo płynny, a jego barwa jest jasna i delikatna. Stosowany jako środek łagodzący dolegliwości trawienne, a także doskonale wpływa na pracę serca. Właściwości lecznicze miodu akacjowego mają również znaczenie przy chorobach układu moczowego. Miód ten dobrze działa na nerki i ich pracę, działa moczopędnie.

Właściwości miodu wielokwiatowego

Miód ten podobnie jak inne, idealnie wpływa na organizm podczas przeziębienia, wzmacniając go i regenerując. To, co wyróżnia go na tle innych miodów, to jego działanie przeciwalergiczne. Jest idealny dla osób z wszelkimi alergiami, szczególnie tymi na trawy czy pyłki.

Inne właściwości miodu

Wszystkie rodzaje miodu łączy kilka właściwości, które przyczyniają się do polepszenia naszego zdrowia. Miodem można działać również zewnętrznie. Zawarte w nim witaminy stanowią prawdziwą bombę odżywczą dla naszych włosów. Maseczka wykonana z jogurtu, soku cytryny i miodu, nałożona na włosy kilka razy w tygodniu, doskonale odżywi i nada blask włosom. Polecane jest również smarowanie miodem spierzchniętych ust, szczególnie zimą, a także suchej skóry. Dobroczynnie działają także gorące kąpiele z dodatkiem miodu, który zapewni skórze odpowiednie nawilżenie i gładkość.

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *