– 30 dkg krewetek black tiger
-1/4 kostki masła
– szklanka białego wina półwytrawnego
– 4 ząbki czosnku
– natka pietruszki
– ostra papryczka, świeża lub suszona. Jeśli nie przepadamy za pikantnym smakiem, możemy w ogóle z papryczki zrezygnować.
– sól, pieprz
– bagietka
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Krewetki myjemy i obieramy. Papryczkę, jeśli mamy świeżą, myjemy i kroimy. W zależności od preferowanej przez nas ostrości, oczyszczamy z nasion lub nie (z nasionami będzie ostrzejsza), kroimy.
2. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy masło, czosnek i papryczkę. Delikatnie podsmażamy.
Spróbuj też: Szybki makaron z łososiem w sosie śmietanowym
3. Na patelnię wrzucamy krewetki, chwilę podsmażamy. Pietruszkę myjemy i siekamy, wrzucamy na patelnię. Mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy.
4. Na patelnię wlewamy białe wino. Czekamy aż większość wina odparuje. Kosztujemy sos, ewentualnie solimy i pieprzymy.
Nasze krewetki w białym winie są już gotowe! Serwujemy z bagietką, którą maczamy w pysznym maślanym sosie. Smacznego!
Zrobilem ! Sam zrobiłem! 🙂 na kolacje dla ukochaniej 😀 była zachwycona a później podpytywala czy to przypadkiem kochanka nie zrobiła mi obiadku a Ja od niej przepis ukradlem 🙁 oczywiście szybko pokazalem przepis na portalu i tak zaskaliscie kolejnego czytelnika 🙂 pozdrawiam