Mamy dziś dla Was przepis na sycącą i pyszną lasagne z mięsem mielonym. Połączenie aromatycznego sosu pomidorowego, mięsa, makaronu i sosu beszamelowego, zapiekane pod serową kołderką. Danie idealne na spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
Lazania z mięsem mielonym – składniki:
Składniki (porcja dla 4 osób):
-płaty makaronu lasagne (6-10 płatów),
-500g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego z szynki bądź łopatki,
-2 przeciery pomidorowe,
-1 duża cebula,
-3 duże marchewki;
-pęczek natki pietruszki;
-500g pieczarek,
-2 łyżki oliwy,
-bazylia (ok.2 łyżki)
-oregano (ok. 2 łyżki)
-4 ząbki czosnku,
-pieprz ziołowy do smaku;
-papryka słodka, pieprz cayenne do smaku,
-sól morska (ok.1/2 łyżki);
-cukier lub ksylitol (ok.1 łyżka),
-200g
Sos beszamelowy składniki:
-2 szklanki mleka;
-1/4 kostki masła;
-2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej pszennej,
-szczypta soli morskiej,
-szczypta pieprzu ziołowego,
-szczypta gałki muszkatołowej
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz TUTAJ!
Przepis na lasagne:
- W pierwszej kolejności przygotowałam sos bolognese. Mięso na 1 łyżce oliwy podsmażamy, doprawiamy solą morską, pieprzem ziołowym oraz papryką słodką i pieprzem cayenne, następnie gdy mięso jest usmażone przekładamy je do przecierów pomidorowych, które są już w garnku (wcześniej podgrzane i doprawione cukrem, szczyptą soli oraz ziół);
- Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię z 1 łyżka oliwy, następnie dodajemy poszatkowane marchewki i posiekany pęczek natki pietruszki – wszystko mieszamy i dodajemy do sosu z mięsem;
- Następnie podsmażamy pieczarki i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego do smaku (najlepiej pieczarki pokroić na jak najmniejszy rozmiar);
- Całość sosu mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu nawet do 1h;
- Wysmarowane oliwą bądź masłem żaroodporne naczynie, czeka przygotowane na układanie w nim warstw makaronu łącznie z sosami;
- W następnej kolejności przygotowujemy sos beszamelowy: do małego garnuszka dodajemy mleko i masło – roztapiamy i 2 łyżki mąki – cały czas mieszamy na wolnym ogniu, aż sos będzie gęsty (ok.10 minut) – gotowy odstawiamy);
- Makaron lasagne w zależności od rodzaju albo podgotowujemy chwilę w garnku z wodą albo dodajemy go bez gotowania do naczynia – mój nie wymagał gotowania dlatego tak też zrobiłam :);
- Gdy sosy mamy gotowe, układamy kolejno warstwy: sos beszamelowy na spód, następnie płaty lasagne (najlepiej aby nie nachodziły na siebie), następnie należy polać sosem bolognese i startym serem – potem ponownie sos beszamelowy, bolognese, ser i kolejna warstwa makaronu – powtórzyć czynność 4 lub 5-krotnie w zależności od tego ile mamy płatów – najlepiej aby nie było ich zbyt wiele.
Na 2 z 5 warstw nie dodałam sosu beszamelowego oraz startego sera – zaoszczędziłam trochę kalorii! 
Na wierzch posypujemy lasagne startym serem i tak przygotowaną wkładamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut.


Najwięcej kalorii będzie zawierał nasz sos beszamelowy oraz oczywiście płaty makaronu, choć jest ich niewiele. W połączeniu z sosem bolognese porcja lasagne (250g) może mieć nawet 550kcal. Zatem po tak obfitym obiedzie, długi spacer bądź inna aktywność fizyczna jak najbardziej jest wskazana!
Oczywiście nie od razu po spożyciu, ale 1,5-2h po!
Powyższy artykuł został przygotowany przez doradcę ds. żywienia, Paulinę, która prowadzi świetnego bloga pełnego inspiracji dla każdego kto dba o zdrowie i piękny wygląd.
