Mamy dziś dla Was przepis na sycącą i pyszną lasagne z mięsem mielonym. Połączenie aromatycznego sosu pomidorowego, mięsa, makaronu i sosu beszamelowego, zapiekane pod serową kołderką. Danie idealne na spotkanie ze znajomymi lub rodziną.
Lazania z mięsem mielonym – składniki:
Składniki (porcja dla 4 osób):
-płaty makaronu lasagne (6-10 płatów),
-500g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego z szynki bądź łopatki,
-2 przeciery pomidorowe,
-1 duża cebula,
-3 duże marchewki;
-pęczek natki pietruszki;
-500g pieczarek,
-2 łyżki oliwy,
-bazylia (ok.2 łyżki)
-oregano (ok. 2 łyżki)
-4 ząbki czosnku,
-pieprz ziołowy do smaku;
-papryka słodka, pieprz cayenne do smaku,
-sól morska (ok.1/2 łyżki);
-cukier lub ksylitol (ok.1 łyżka),
-200g
Sos beszamelowy składniki:
-2 szklanki mleka;
-1/4 kostki masła;
-2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej pszennej,
-szczypta soli morskiej,
-szczypta pieprzu ziołowego,
-szczypta gałki muszkatołowej
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz TUTAJ!
Przepis na lasagne:
- W pierwszej kolejności przygotowałam sos bolognese. Mięso na 1 łyżce oliwy podsmażamy, doprawiamy solą morską, pieprzem ziołowym oraz papryką słodką i pieprzem cayenne, następnie gdy mięso jest usmażone przekładamy je do przecierów pomidorowych, które są już w garnku (wcześniej podgrzane i doprawione cukrem, szczyptą soli oraz ziół);
- Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię z 1 łyżka oliwy, następnie dodajemy poszatkowane marchewki i posiekany pęczek natki pietruszki – wszystko mieszamy i dodajemy do sosu z mięsem;
- Następnie podsmażamy pieczarki i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego do smaku (najlepiej pieczarki pokroić na jak najmniejszy rozmiar);
- Całość sosu mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu nawet do 1h;
- Wysmarowane oliwą bądź masłem żaroodporne naczynie, czeka przygotowane na układanie w nim warstw makaronu łącznie z sosami;
- W następnej kolejności przygotowujemy sos beszamelowy: do małego garnuszka dodajemy mleko i masło – roztapiamy i 2 łyżki mąki – cały czas mieszamy na wolnym ogniu, aż sos będzie gęsty (ok.10 minut) – gotowy odstawiamy);
- Makaron lasagne w zależności od rodzaju albo podgotowujemy chwilę w garnku z wodą albo dodajemy go bez gotowania do naczynia – mój nie wymagał gotowania dlatego tak też zrobiłam :);
- Gdy sosy mamy gotowe, układamy kolejno warstwy: sos beszamelowy na spód, następnie płaty lasagne (najlepiej aby nie nachodziły na siebie), następnie należy polać sosem bolognese i startym serem – potem ponownie sos beszamelowy, bolognese, ser i kolejna warstwa makaronu – powtórzyć czynność 4 lub 5-krotnie w zależności od tego ile mamy płatów – najlepiej aby nie było ich zbyt wiele.
Na 2 z 5 warstw nie dodałam sosu beszamelowego oraz startego sera – zaoszczędziłam trochę kalorii! 🙂
Na wierzch posypujemy lasagne startym serem i tak przygotowaną wkładamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut.
Najwięcej kalorii będzie zawierał nasz sos beszamelowy oraz oczywiście płaty makaronu, choć jest ich niewiele. W połączeniu z sosem bolognese porcja lasagne (250g) może mieć nawet 550kcal. Zatem po tak obfitym obiedzie, długi spacer bądź inna aktywność fizyczna jak najbardziej jest wskazana! 🙂 Oczywiście nie od razu po spożyciu, ale 1,5-2h po!
Powyższy artykuł został przygotowany przez doradcę ds. żywienia, Paulinę, która prowadzi świetnego bloga pełnego inspiracji dla każdego kto dba o zdrowie i piękny wygląd.