Strona Główna » Coś na ząb » Przepis na lasagne z mięsem mielonym

Przepis na lasagne z mięsem mielonym

Mamy dziś dla Was przepis na sycącą i pyszną lasagne z mięsem mielonym. Połączenie aromatycznego sosu pomidorowego, mięsa, makaronu i  sosu beszamelowego, zapiekane pod serową kołderką. Danie idealne na spotkanie ze znajomymi lub rodziną.

Lazania z mięsem mielonym – składniki:

Składniki (porcja dla 4 osób):

-płaty makaronu lasagne (6-10 płatów),

-500g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego z szynki bądź łopatki,

-2 przeciery pomidorowe,

-1 duża cebula,

-3 duże marchewki;

-pęczek natki pietruszki;

-500g pieczarek,

-2 łyżki oliwy,

-bazylia (ok.2 łyżki)

-oregano (ok. 2 łyżki)

-4 ząbki czosnku,

-pieprz ziołowy do smaku;

-papryka słodka, pieprz cayenne do smaku,

-sól morska (ok.1/2 łyżki);

-cukier lub ksylitol (ok.1 łyżka),

-200g

Sos beszamelowy składniki:

-2 szklanki mleka;

-1/4 kostki masła;

-2 łyżki mąki pszennej lub pełnoziarnistej pszennej,

-szczypta soli morskiej,

-szczypta pieprzu ziołowego,

-szczypta gałki muszkatołowej

Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz TUTAJ!

Przepis na lasagne:

 

  1. W pierwszej kolejności przygotowałam sos bolognese. Mięso na 1 łyżce oliwy podsmażamy, doprawiamy solą morską, pieprzem ziołowym oraz papryką słodką i pieprzem cayenne, następnie gdy mięso jest usmażone przekładamy je do przecierów pomidorowych, które są już w garnku (wcześniej podgrzane i doprawione cukrem, szczyptą soli oraz ziół);
  2. Cebulę kroimy i wrzucamy na patelnię z 1 łyżka oliwy, następnie dodajemy poszatkowane marchewki i posiekany pęczek natki pietruszki – wszystko mieszamy i dodajemy do sosu z mięsem;
  3. Następnie podsmażamy pieczarki i doprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu ziołowego do smaku (najlepiej pieczarki pokroić na jak najmniejszy rozmiar);
  4. Całość sosu mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu nawet do 1h;
  5. Wysmarowane oliwą bądź masłem żaroodporne naczynie, czeka przygotowane na układanie w nim warstw makaronu łącznie z sosami;
  6. W następnej kolejności przygotowujemy sos beszamelowy: do małego garnuszka dodajemy mleko i masło – roztapiamy i 2 łyżki mąki – cały czas mieszamy na wolnym ogniu, aż sos będzie gęsty (ok.10 minut) – gotowy odstawiamy);
  7. Makaron lasagne w zależności od rodzaju albo podgotowujemy chwilę w garnku z wodą albo dodajemy go bez gotowania do naczynia – mój nie wymagał gotowania dlatego tak też zrobiłam :);
  8. Gdy sosy mamy gotowe, układamy kolejno warstwy: sos beszamelowy na spód, następnie płaty lasagne (najlepiej aby nie nachodziły na siebie), następnie należy polać sosem bolognese i startym serem – potem ponownie sos beszamelowy, bolognese, ser i kolejna warstwa makaronu – powtórzyć czynność 4 lub 5-krotnie w zależności od tego ile mamy płatów – najlepiej aby nie było ich zbyt wiele.

Na 2 z 5 warstw nie dodałam sosu beszamelowego oraz startego sera – zaoszczędziłam trochę kalorii! 🙂

Na wierzch posypujemy lasagne startym serem i tak przygotowaną wkładamy do piekarnika na 170 stopni i pieczemy ok. 45 minut.

lasagne z mięsem mielonym

lazania z mięsem mielonym

Najwięcej kalorii będzie zawierał nasz sos beszamelowy oraz oczywiście płaty makaronu, choć jest ich niewiele. W połączeniu z sosem bolognese porcja lasagne (250g) może mieć nawet 550kcal. Zatem po tak obfitym obiedzie, długi spacer bądź inna aktywność fizyczna jak najbardziej jest wskazana! 🙂 Oczywiście nie od razu po spożyciu, ale 1,5-2h po!

Powyższy artykuł został przygotowany przez doradcę ds. żywienia, Paulinę, która prowadzi świetnego bloga pełnego inspiracji dla każdego kto dba o zdrowie i piękny wygląd.
Zapraszamy na jej bloga oraz fanpage na fb.

 

s3_viewer_small_Lidl-00

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *