Strona Główna » Coś na ząb » Makaron z mulami

Makaron z mulami

Dziś mamy dla Was nieco bardziej egzotyczny przepis na spaghetti. Będzie to makaron z mulami w sosie maślano winnym. Warto spróbować!

Makaron z mulami składniki na 3-4 porcje

  • makaron spaghetti (u nas jest to makaron gryczany, ale równie dobrze sprawdzi się zwykły makaron z pszenicy durum)
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g omułek chillijskich
  • natka pietruszki
  • ok pół kostki masła
  • szklanka białego, wytrawnego wina
  • mała papryczka chilli
  • parmezan do posypania
  • sól, pieprz do smaku

Składniki spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.

Makaron z małżami przepis:

  1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę.
  2. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
  3. Na patelnię wrzucamy przepłukane omułki, chwilę podsmażamy, a następnie podlewamy winem.
  4. Natkę pietruszki myjemy, siekamy i wrzucamy na patelnię (świetnie się komponuje ze smakiem omułek i czosnkiem, więc może być jej sporo).
  5. Gdy wino odparuje, smakujemy sos i ewentualnie solimy i pieprzymy.
  6. Na patelnie wrzucamy odpowiednią ilość makaronu (w zależności od potrzebnych porcji), mieszamy i podajemy na talerzu. Gotowe spaghetti z mulami możemy posypać niewielką ilość parmezanu.

makaron z mulami

 

makaron z mulami

 

Nasz makaron z mulami jest gotowy! Smacznego 

s3_viewer_small_01

Sprawdź najnowsze promocje w biedronce

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *