Strona Główna » Coś na ząb » Schabowe roladki z szparagami w sosie paprykowym

Schabowe roladki z szparagami w sosie paprykowym

Pyszne schabowe roladki nadziewane szparagami i serem, podawane w towarzystwie pikantnego sosu paprykowego, tworzą efektowną całość. Efektowną zarówno pod względem wizualnym, jak i smakowym, a co najważniejsze: przepis nie jest wcale trudny.

Schabowe roladki – składniki na ok. 6 roladek

– pół kg schabu bez kości

– mały pęczek szparagów

– sól, pieprz, papryka słodka

– olej do smażenia

-ok. 4 plasterków sera

– mąka

Sos paprykowy – składniki:

– 2 czerwone papryki

– odrobina oleju

– 2 zielone papryki

– 1 papryczka chilli lub ok. pół łyżeczki suszonego chilli ( jeśli preferujemy łagodniejsze smaki, możemy zrezygnować z chilli, a sos będzie łagodny)

– 1 cebula

– 4 ząbki czosnku

– 1 puszka pomidorów

– sól, pieprz, opcjonalnie łyżeczka cukru

Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.

Schabowe roladki przepis:

1. Mięso kroimy na średniej grubości plastry, a następnie delikatnie je rozbijamy. Z obu stron nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką.

schabowe roladki

2. Szparagi myjemy, obcinamy końcówki (jeśli szparagi są grube, lepiej przyciąć je bardziej by pozbyć się łykowatych części). Wrzucamy je na dosłownie kilka minut do wrzącej i osolonej wody, by zmiękły.

3. Ostudzone szparagi układamy na roladkach, po 2-3 sztuki, dodajemy ok. pół plasterka sera (nie za dużo, bo ser wypłynie), zawijamy roladkę, spinamy mięso wykałaczkami.

schabowe roladki

4. Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki obtaczamy w mące, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z każdej strony, aż do zrumienienia.

Spróbuj też: szparagi w sosie maślanym z białym pieprzem

Sos paprykowy przepis:

1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

2. Papryki myjemy, czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Chilli siekamy.

3. Cebulę szklimy na patelni. Dodajemy papryki, chwilę podsmażamy.

4. Dodajemy pomidory w puszce, gotujemy ok 30 minut.

5. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu. Smakujemy, dodajemy sól, pieprz, chilli (jeśli wybraliśmy suszone) opcjonalnie cukier jeśli pomidory były nieco kwaśne. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.

sos paprykowy

Nasze roladki schabowe są już gotowe! Pysznie smakują zarówno z kaszą kuskus, jak i z ziemniakami czy świeżym pieczywem. Smacznego!

schabowe roladki

s3_viewer_small_lidlgazetka06071207-00Sprawdź najnowsze promocje w Lidlu!

 

 

 

 

 

 

Autor: mamnatosposob
Tagi

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *