– pół kg schabu bez kości
– mały pęczek szparagów
– sól, pieprz, papryka słodka
– olej do smażenia
-ok. 4 plasterków sera
– mąka
– 2 czerwone papryki
– odrobina oleju
– 2 zielone papryki
– 1 papryczka chilli lub ok. pół łyżeczki suszonego chilli ( jeśli preferujemy łagodniejsze smaki, możemy zrezygnować z chilli, a sos będzie łagodny)
– 1 cebula
– 4 ząbki czosnku
– 1 puszka pomidorów
– sól, pieprz, opcjonalnie łyżeczka cukru
Produkty spożywcze w okazyjnej cenie kupisz tutaj.
1. Mięso kroimy na średniej grubości plastry, a następnie delikatnie je rozbijamy. Z obu stron nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką.
2. Szparagi myjemy, obcinamy końcówki (jeśli szparagi są grube, lepiej przyciąć je bardziej by pozbyć się łykowatych części). Wrzucamy je na dosłownie kilka minut do wrzącej i osolonej wody, by zmiękły.
3. Ostudzone szparagi układamy na roladkach, po 2-3 sztuki, dodajemy ok. pół plasterka sera (nie za dużo, bo ser wypłynie), zawijamy roladkę, spinamy mięso wykałaczkami.
4. Na patelni rozgrzewamy olej. Roladki obtaczamy w mące, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podsmażamy z każdej strony, aż do zrumienienia.
Spróbuj też: szparagi w sosie maślanym z białym pieprzem
1. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.
2. Papryki myjemy, czyścimy i kroimy w średniej wielkości kawałki. Chilli siekamy.
3. Cebulę szklimy na patelni. Dodajemy papryki, chwilę podsmażamy.
4. Dodajemy pomidory w puszce, gotujemy ok 30 minut.
5. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do sosu. Smakujemy, dodajemy sól, pieprz, chilli (jeśli wybraliśmy suszone) opcjonalnie cukier jeśli pomidory były nieco kwaśne. Gotujemy jeszcze ok. 15 minut na małym ogniu.
Nasze roladki schabowe są już gotowe! Pysznie smakują zarówno z kaszą kuskus, jak i z ziemniakami czy świeżym pieczywem. Smacznego!
Sprawdź najnowsze promocje w Lidlu!